A 13 nem mindig szerencsétlen szám

Június 13-án, szombaton fogadta a tízezredik látogatóját az Agóra Tudományos Élményközpont. Az intézmény február 10-én nyitotta meg kapuit, azóta több mint 200 gyermekcsoport és számos család járt az Agórában.

Agóra_játéktérA keleti régióban egyedülállónak számító élményközpontba nemcsak Hajdú-Bihar megyéből érkeznek látogatók; jöttek már diákcsoportok Budapestről, Törökszentmiklósról, Paksról, Karcagról, Miskolcról, Sárospatakról, sőt a határon túlról is. A nyári hónapokra ugyancsak sok látogató várható, hiszen az élményközpont vonzó turisztikai attrakció Debrecenben, emellett több tábori csoport jelezte már érkezését, és az Agóra saját szervezésű nyári napközis táborai iránt szintén nagy az érdeklődés. Az óvodások körében ugyanolyan népszerű az Agóra, mint a középiskolások között, de nem ritka, hogy felnőtt vagy nyugdíjas csoportok látogatnak el az intézménybe.

Az Agóra tízezredik látogatója, Baracsi Norbert, felesége és két kisfia Nyírbátorból utaztak Debrecenbe, hogy megnézzék az élményközpontot. A család először járt az Agórában, de – mint mondták – biztosak benne, hogy többször visszatérnek.  A tízezredik látogatót és családját Komolay Szabolcs alpolgármester ajándékcsomaggal köszöntötte. Az alpolgármester hangsúlyozta: „Nagyon fontos a természettudományok népszerűsítése. Pontosan ezzel a szándékkal hoztuk létre az élményközpontot, hogy az idelátogatók, kicsik és nagyok játékos, szórakoztató formában ismerkedjenek meg ezekkel a tudományágakkal.” Az Agóra igazgatója, Somogyi Béla az eseményen kiemelte: „Büszkék vagyunk rá, hogy az Agóra ennyire népszerű. Folyamatos fejlesztésekkel, programbővítéssel szeretnénk elérni, hogy az élményközpont vonzereje tovább nőjön.”

Tízezredik látogató az Agórában_2Az Agóra Tudományos Élményközpont célja, hogy közérthetővé és élményszerűvé varázsolja a tudományos ismereteket, elmagyarázza életünk mindennapi csodáit. Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és a felnőttek különleges interaktív játékokat próbálhatnak ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az érdeklődők naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak, bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika rejtelmeibe.  Az Agóra hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik, amelyet minden hónapban felállítanak néhány napra az élményközpontban. Nyáron a kínálat tovább bővül, a csillagászati előadások után derült, napos időben szakember vezetésével látogatható az épület tetején működő csillagda, ahol távcsővel megfigyelhető a Nap, de éjszakai távcsöves csillagnézésre is várják a közönséget. Az Agóra augusztus végéig nyári nyitvatartási rend szerint fogadja a látogatókat.