A hely és a szelleme

Van egy hely Debrecenben, amit lassan a város szellemiségének frappáns megjelenítésére hivatott területnek kell tekinteni. Ez a Simonffy és a Tisza István utcák keresztezése, amit szimbolikusnak láthatnak azok, akik az összeesküvés elméletek kedvelői. A városi főbíró és kereskedő patrícius, valamint a kendőzetlen véleménynyilvánító “homo politicus” miniszterelnök kapcsolatának GPS koordinátája egy furcsa helyet szült.

20160102_112352-1
Fotó: Az Olvasónk

A politikai véleménynyilvánítás helyi színtere hosszú éveken át az itthon igencsak lenézett társadalmi szolidaritást gyakorló misszió, az Ökumenikus Segélyszervezet épületének a kiskörútra néző tűzfala volt. A “Buzi Mszp” a magyar népi folklór klasszikus eleme, ahol a jelző a nemzeti burzsoázia által mocskos fajtalankodásnak tekintett nemi irányultságot használja jelzőként. Kies városunkban ezzel nehéz vitatkozni, hiszen itthon elterjedt nézet, hogy a genetikai alapú szaporodási visszaszabályozás elmélete, csak a nyugatos libsik találmánya. Sokan osztják azt a nézetet, hogy igaz keresztény ember ilyen bűnössel nem is érintkezik, nehogy még valami fertőzést kapjon. A másik klasszikus megbélyegzés: a “Zsidó Szdsz”, aminél a felíró öntudatlanul is egy történelmi pillanatra érzett. Na ne az Szdsz megszűnésére gondoljunk, hanem 1944 nyarára, a nagy gettó helyszínére, ahonnan zsidó vallású magyar állampolgárokat hurcoltak el Auschwitzba és ausztriai munkatáborokba.
A nyilvános zsidózás és buzizás már kiment a divatból, legalábbis a debreceni patríciusok nyilvános szerepléséből. Focimeccsek, kocsmázások és családi összejöveteleknél még sokan melegítik fel a klasszikus témát, de a legújabb úri módi, már a bevándorlás ellenesség. Az új idők szavát már a helyi Mszp is meghallotta, amikor is 2014-ben háborítatlanul lefesthette az ominózus graffiti-t. Megújult a Brüsszel elleni függetlenségi harcra buzdító szózatok témaválasztása is, amitől az egyszerű falfirkászok agyában némi zavar támadt. Nekik a két ősi ellenség akkor is az EU és a zsidó nép marad, így pingálták az út végéről áthelyezett, újrahasznosított köszönő táblára Dávid király csillagát.

Az Olvasónk