A környezetvédelmet csírájában akarja elfojtani a kormány

Petíció a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a természetvédelmi mérnöki és a környezettan képzések megmaradásáért.

A nemzeti parkok ellehetetlenítése és a környezetvédelmi hatóságok megszüntetése után már az oktatásból is szeretné törölni a környezetvédelmet a kormány. Közben pedig sorra kerülnek elő a méregraktárak, védett értékek semmisülnek meg, Natura 2000-es területeket betonoznak le. Az elmúlt hetekben több forrásból arról értesültünk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a felsőoktatás átalakítása során a környezetgazdálkodási agrármérnöki BSc és MSc, a természetvédelmi mérnöki BSc, valamint a környezettan BSc képzést meg kívánja szüntetni. E képzések hazánk természeti örökségének megőrzését és védelmét, a fenntarthatóság szemléletének a mindennapokban történő megjelenítését, illetve az egészséges élelmiszert előállító agrárium, és a vidékfejlesztés céljait szolgálják; szemléletükben és szakmaiságukban egyaránt különböznek az agrár- és természettudományos képzés többi szakjától, emiatt azokba integrálva nem biztosítható a szakember-utánpótlás.

Magyar biológus és környezettanos hallgatók a világon először fúrtak le a Retyezát Nemzeti Parkban található Bukura tó üledékébe és így a jégkorszakig visszamenőleg gyűjthettek értékes adatokat.
2008-ban magyar biológus és környezettanos hallgatók a világon először fúrtak le a Retyezát Nemzeti Parkban található Bukura tó üledékébe és így a jégkorszakig visszamenőleg gyűjthettek értékes adatokat.

Az utóbbi évtizedek rámutattak arra, hogy a fenti értékeket képviselő szakembereket mindenképpen különálló szakokon kell képezni, s nem a konvencionális, intenzív mezőgazdasági rendszereket oktató mezőgazdasági mérnöki képzés keretein belül. Éppen ez a különbség indította útjára 1991-ben, az akkor létező agrármérnök szakkal párhuzamosan az ötéves egyetemi környezetgazdálkodási agrármérnöki szakot. E szakok hallgatói és oktatói egy olyan mezőgazdaságért dolgoznak, amely nemcsak használja a tájat és a természeti környezetet, de őrzi is azt, és lehetőségeihez mérten gazdagítja, valamint együttműködik az értékek védelme érdekében. A világ minden részén egyre többen elismerik, hogy ez a szemlélet biztosíthatja az emberiség túlélését, ennek ellenére hazánkban az ezt képviselő szakokat meg kívánják szüntetni. Az alapszakok megtartására szükség van, és ezt a felvételre jelentkező hallgatók száma is bizonyítja: a hazai agrár-felsőoktatás legnépszerűbb szakjai közé tartoznak a hallgatói létszámok tanúsága szerint. A híradások arról szólnak, hogy a jelentkezők körében kevésbé népszerű szakokat fogja megszüntetni a tárca. E képzések esetében ez egyáltalán nem fedi a valóságot. Eddig több mint hatvan környezetvédő szervezet utasítja el a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a természetvédelmi mérnöki és a környezettani képzések megszüntetését és kérik az illetékeseket, hogy a felsőoktatási törvényben biztosítsák az említett BSc és MSc képzések megmaradását.

A petíció kezdeményezői:
GATE Zöld Klub
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
WWF Magyarország