A PET nélküli Tiszáért eveztek

Már megint nyerők vagyunk szemétben! Mert valamit mindig visz a víz. Bár a legutóbbi közösségi eseményen nem csak a saját szemetünket gyűjtöttük össze, mint ahogyan a sikertörténetként publikált Teszedd országos önkéntes szemétszedő akción.

IMG_8990
Fotó: Konyha Miklós /hirkep.com

A Tisza felső szakaszán megrendezett idei PET Kupán több mint 30 ezer pillepalackot gyűjtöttek össze környezetvédők, természetjárók,  sportolók, város és falu lakók, vízimádók, gyerekek, felnőttek, sokan, akiknek, amit láttak, bántotta a szemét. Összesen 2,5 tonna hulladékot emeltek ki a folyóból és szedtek össze annak árteréről július utolsó hétvégéjén, amit a térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. el is szállított és újra is hasznosítja. Amint honlapjukon írják, az összegyűjtött hulladék kb. 70%-a hasznosítható csomagolóanyag volt: alumínium doboz, fém konzerv, sörös-, boros üveg, PET palack, olajos kanna, de rengeteg lábbeli (cipő, papucs), villanyégő, gyerekjáték, nejlonzacskó és vegyszer is hánykódott, kallódott a folyón és annak partján.

IMG_7524
Fotó: Konyha Miklós/hirkep.com

Mint tudjuk, a Tisza jóval nagyobb gyűjtögető nálunk, amit Ukrajna és Románia területén bekebelez, azt elhozza ajándékként hozzánk, majd visszaadja azt Szerbiának, Romániának, és aztán a megosztja mindenét, ami addigra még megmaradt a Fekete-tenger boldog népével. Borzasztó belegondolni, ha idén ez az akció több tonnányi mínusz hulladékot jelent, vajon évente mennyi maradhat benne pluszban. Kevés folyójú hazánk lakói közt akadnak azért olyanok is, akik szeretik tisztán tartani az élő vizet, ezért harmadik éve ötvözik a szórakozást és a hasznos munkát a PET Kupa formájában. A legtöbb újrahasznosító akcióhoz képest, – amikor a szemétből legfeljebb egy kicsivel hosszabb élettartamú, de mégis csak szemetet készítünk például pénztárca vagy karkötő formájában – ez legalább valóban hasznos, és szórakoztató és látványos. A kupán a szemétszedés egy kreativitást igénylő sporteseménnyel társul. Ennek szellemében a PET palackokból hajók készülnek, a hajókkal pedig versenyeznek. Ezek egyikében a kétszeres olimpiai bajnok és hatszoros világbajnok kajakozó, egyben a rendezvény fővédnöke, Vereckei Ákos evezett kisfiával és édesapjával. A kupát jövőre a tervek szerint újból megrendezik. Hátha akkor már kevesebb lesz a szemét!