A rómaiak amfiteátrumot, mi atomhulladékot hagyunk hátra

Óriási „atomjellel” hívták fel Greenpeace-aktivisták a figyelmet május 30-án szombaton az óbudai amfiteátrumban az atomerőművek nagy radioaktivitású hulladékának megoldatlanságából fakadó társadalmi és környezeti veszélyekre. Ugyanezen a napon a környezetvédelmi világszervezet 30 további országban figyelmeztet arra: az olyan energiaforrásaink, mint a radioaktív hulladékot termelő atomenergia, vagy a klímaváltozást okozó fosszilis energiahordozók nemcsak elszennyezik a környezetünket, de használatuk a fenntartható energiahasználatra való átállást is akadályozza.

17640650694_ec0b452128_o
Galéria az akcióról. Fotók: Greenpeace

Míg a rómaiak számos tudományos, társadalmi és kulturális értékeket örökítettek ránk, addig mi több százezer évig sugárzó atomhulladékot tervezünk hátrahagyni a jövő generációknak. Erre emlékeztet a mintegy 2000 éves római emlék közepén az „atomjel”. A nagy radioaktivitású atomhulladék biztonságos kezelésére ugyanis egyelőre nem létezik technológia, mint ahogy a finanszírozhatóságára sincs garancia.
A világ több mint 30 országában tartottak akciókat a Greenpeace és más nemzetközi környezetvédő szervezetek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlati válsággal szemben csak együtt vehetjük fel a harcot. 2015 novemberében ugyanis a világ vezetői ismét klímatárgyalásra gyűlnek össze Párizsban. Az úgynevezett COP21 célja olyan kötelező érvényű nemzetközi megállapodások elfogadása, amelyek garantálják, hogy a globális felmelegedés nem haladja meg a 2 Celsius-fokot a jövőben. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy beszüntessük a szennyező energiahordozók – mint például a fosszilis olaj és szén, valamint a több százer évig sugárzó hulladékot termelő atomenergia – használatát, és elkezdjünk aktívan tenni a megújulók elterjedéséért.
Mi döntünk, mit hagyunk hátra utódainknak: egy szennyező energiaforrások által tönkretett, vagy egy természeti javakban gazdag, egészséges bolygót.