Agóra novemberi programjai

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében csaknem negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak.

Keresd a színeket!

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Az Agórában kialakított speciális szobában bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. Itt nem fehér, hanem egyszínű sárga fény világít, így minden sárgának tűnik, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppent volna a látogató. A szobában játékos feladatok várják a kicsiket és a nagyokat.

Agóra_Keresd a színeketIdőszaki programok

November 10-15.
Európai feltalálók hete

Az európai feltalálók napja alkalmából ezen a héten több előadásunk is foglalkozik a legismertebb tudósokkal és a leginnovatívabb találmányokkal.

November 10-15.
Programok a digitális planetáriumban

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20 perces programban az őszi csillagképekről és a holdfogyatkozásról lesz szó, de megcsodálhatják az érdeklődők más tájak, sőt más bolygók csillagos égboltjait is. Az előadások hétköznap 15 és 17 órakor kezdődnek, szombat és vasárnap pedig 11, 13, 15 és 17 órától van bemutató.

Visszatérés a Holdra – egyszer s mindenkorra!

40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies. Magyar narrátor: Gáti Oszkár
A filmet hétköznap 14 és 16 órakor vetítik a planetáriumban, szombaton és vasárnap pedig 12, 14 és 16 órától.
A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

November 11., szerda 17:00
A városháza

Helytörténeti előadás a Debreceni Egyetem Professzori Klub és az Agóra Tudományos Élményközpont közös szervezésében Előadó: Papp József helytörténet-kutató
A program ingyenes.

November 13., péntek 19:00-21:30
Éjszakai távcsöves csillagnézés

Rövid bevezető előadás után az érdeklődők megcsodálhatják az aktuális égi jelenségeket, megfigyelhetnek kettős csillagokat és halmazokat két távcsövön keresztül csillagász szakember vezetésével. A programot 10 éves kortól ajánljuk.
Jegyek korlátozott számban kizárólag elővételben kaphatók november 3-tól az Agóra pénztárában nyitvatartási időben 1.800 Ft-os áron. A program időpontjában a helyszínen már nem lehet jegyet vásárolni!
A program pontosan 19 órakor kezdődik! Rossz idő esetén az Agóra csillagászai tartanak bemutatót a digitális planetáriumban és megtekinthető a Vissza a Holdra című film is a kupola alatt. A szervezők belépőjegy árát nem áll térítik vissza! További információk a weboldalon.

November 14., szombat 10:30-12:00
Kreatív tudomány: Az én bolygóm

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.
Ezen a foglalkozáson mindenki elkészítheti papírból a saját bolygóját, így együtt megalkothatják a gyerekek az Agóra-univerzumot!

November 18., kedd 12:00 – 17:00
iTT Kutathatsz – Természettudományos és Mérnöki Fesztivál

A Debreceni Egyetem nyílt napja, a DEXPO keretein belül különleges eszközökkel, rendkívüli kísérletekkel és izgalmas tudományterületekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők igazi fesztiválhangulatban.

November 25., szerda 17:00
A szívizom működésének gyógyszeres támogatása a XXI. században

Tudományos előadás a Debreceni Egyetem Professzori Klub és az Agóra Tudományos Élményközpont közös szervezésében
Előadó: Papp Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár, Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék
A program ingyenes.

_MG_5629November 27., péntek 19:00-21:30
Éjszakai távcsöves csillagnézés

Rövid bevezető előadás után az érdeklődők megcsodálhatják a Holdat, de megfigyelhetnek kettős csillagokat és halmazokat is két távcsövön keresztül csillagász szakember vezetésével. A programot 10 éves kortól ajánljuk.
Jegyek korlátozott számban kizárólag elővételben kaphatók november 17-től az Agóra pénztárában nyitvatartási időben 1.800 Ft-os áron. A program időpontjában a helyszínen már nem lehet jegyet vásárolni!
A program pontosan 19 órakor kezdődik! Rossz idő esetén az Agóra csillagászai tartanak bemutatót a digitális planetáriumban és megtekinthető a Vissza a Holdra című film is a kupola alatt. A szervezők belépőjegy árát nem áll térítik vissza! További információk a weboldalon.

November 28., szombat 10:30-12:00
Kreatív tudomány: Lávalámpa

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Mindenkit elvarázsol a lávalámpa látványa. Egyszerű alapanyagból a gyerekek elkészíthetik saját színes lámpáikat.