Állami szintű fenyegetőzés?

Többször is megfenyegették Pákh Imrét, akit azzal igyekszik az állam rávenni Munkácsy Golgota című képének eladására, hogy a festményt védetté nyilvánította. De, ezek szerint több is történt, amit ráadásul nem lehet korrekt üzleti tárgyalásnak nevezni.

imfabrztkmnozyvzwofs
Az állam megszerzi, bármi áron.

Pákh Imre az Origónak azt mondta, hogy két éve a magyar kormánnyal még 9 millió dollárban egyeztek meg. Annak idején úgy szólt a megállapodás, hogy ezért az összegért a Golgota mellett a tulajdonos 52 másik Munkácsy-képet is letétbe helyez Magyarországon 12 évre, de elmondása szerint az MNB-t nem érdekelte a csomagajánlat. Pákh szerint az eredeti megállapodás az volt, hogy ha segít az államnak jutányos áron megvenni a “Krisztus Pilátus előtt” című festményt, akkor ezért cserébe később többet kap majd a Golgotáért.

„Még mielőtt elkezdtem volna a tárgyalásokat a Golgotáról, három ügyben is figyelmeztettek. Azt mondták, ha nem állapodom meg az MNB-vel, akkor kitiltanak az országból, és soha többet nem léphetek be. Azt is mondták, hogy védettség alá helyezik a festményt. És arra is figyelmeztettek, hogy nagy bajom lesz az őssejtügyben. Ebből kettő már bejött.” Mondta Pákh Imre