AZONNAL HAGYJUK ABBA!

Kishantoson február 18-án, szombaton 11.00 órától tartják az ötödik műhelybeszélgetést a fenntarthatóságért
Joggal tehetik fel a kérdést, hogy:
Mi köze a demokráciának a fenntarthatósághoz?
Mit kell azonnal abbahagyni?

azonnal2A választ D.Meadows-J. Randers-D.Meadows. A növekedés határai – Harminc év múltán*című könyvében találjuk, melyben az emberiség fennmaradásához, a szörnyű katasztrófa elkerüléséhez vezető útra 4 fontos dolgot tartanak alapvetően szükségesnek:
Tanulás, hálózatépítés, igazmondás szeretet. Tehát egy olyan emberi társadalomnak van esélye fennmaradni, melynek tagjai sokrétű és naprakész tudással rendelkeznek fenntarthatóság megvalósításához, képesek a közös gondolkodásra és cselekvésre alkalmasak hálózatok kiépítésére, és kapcsolataik az igazmondásra és a szeretetre épülnek.
Hogy erre tanított Jézus Krisztus is? Igen… az egybeesés nem véletlen, bár a szerzők nem vallásos emberek, józan belátással ugyanide jutottak. Számítógépes szakemberek, akiknek érvei között szerepel például az az informatikai alaptézis, hogy jó döntést, csak valós információk alapján lehet hozni.  De hát mit is kellene azonnal abbahagyni? A napjaink emberi kapcsolataiban eluralkodó szeretetlenséget, igazságtalanságot, a másik ember leigázását, kifosztását, a hazugságot. A szervezők meggyőződése, hogy a jövő biztonsága, az emberhez méltó élet csak a szabadságra és demokráciára épülő egészséges társadalomban lehetséges. És bizony a demokrácia tanulható, sőt nem lehetséges demokrácia a szükséges szemlélet és képességek nélkül. Erről beszélgetnek a sorozat következő részében a Magyar Népfőiskolai Társaság vezetőivel Szigeti Tóth János elnökkel és Mihályfi Márta főtitkárral.

D.Meadows-J. Randers-D.Meadows. “A növekedés határai – Harminc év múltán” című könyve arról szól, hogy:
Mi történik, ha a népesedés korlátlanul folytatódik? Milyen környezeti következményekkel jár a gazdasági növekedés? Mit lehet tenni azért, hogy a Föld eltartóképességén belül maradjon az emberiség? Merre haladunk: egy fenntartható jövő vagy az összeomlás felé? – ezekre a kérdésekre keresett választ 1972-ben a Massachusetts Institute of Technology (MIT) négy fiatal kutatója a Római Klub felkérésére.
Kutatásaik eredményét A növekedés határai című könyvükben tették közzé. Üzenetük az volt, hogy többféle lehetőség áll az emberiség előtt, és igenis lehet összhangot teremteni az ökológiai és a gazdasági stabilitás között.
A mostani, átdolgozott, bővített kiadás áttekinti az elmúlt harminc év globális fejlődési tendenciáit, ismerteti az eredeti elemzés lényeges részeit, továbbá összefoglalja mindazt az ismeretet, adatot és felismerést, amelyekre az elmúlt harminc év alatt szert tettünk e témával kapcsolatban.
A helyes út kiválasztása a szerzők szerint alapvetően tőlünk függ: ha a növekedés határait, a fenntarthatóság kívánalmait végre nem korlátnak és fenyegetésnek tekintjük, hanem iránymutatásnak egy jobb világ felé, akkor még időben tudunk cselekedni.