Bajban a gazdálkodó családok

Jelentős kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai. Nyílt levélben fordul minden közjogi méltósághoz az Élőlánc Magyarországért

A VI. Ángyán jelentésből megállapítható, hogy az állami földekre kiírt pályázatokon túlnyomó részben nem helyi gazdálkodó családok nyertek. A bérleti díjat ugyanakkor gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazítva állapították meg. Ez a kedvezmény így nem a közösség érdekeit szolgálja, hanem magánvagyonokat gyarapít, ami egyértelműen kárt okoz a Magyar Államnak és polgárainak. Súlyosan károsították azokat a helyi közösségeket is, ahol a település közigazgatási területéhez tartozó földeket nem a településen élőkhöz kerültek.

ctmhqwbsdlqryoasborcEzeket a településeket  megfosztották a földek 20 év alatt befolyó jövedelmétől, a földhöz kapcsolódó EU-s támogatásoktól, és a jövedelem után befolyó adótól – vagyis a megélhetés forrásától, és a  föld jövedelméből létrejövő gazdasági fejlődés esélyétől. A VI. Ángyán jelentésből az is  megállapítható, hogy a pályázati kiírás szélesre tárta a kapukat a tisztességtelen magatartás, a visszaélések előtt, és lényegében színlelt pályáztatás folyt. Még is nyerhetett, aki nem is pályázhatott volna. Az Élőlánc arra is felhívja  a közjogi méltóságok, valamint a jelen és jövő magyar nemzedékek figyelmét, hogy nincs ma Magyarországon olyan intézmény, mely jogosult lenne érdemben és hatékonyan fellépni az állami földvagyon védelmében. Ugyanakkor kormányközeli forrásból származó információk szerint a kormányzat arra készül, hogy az  állami földeket eladja az érdekkörébe tartozó „nyerteseknek”. Nem zárható ki, hogy ez még ezen a nyáron, tehát alig néhány hét múlva megtörténik. Az Élőlánc Magyarországért követeli a felelősök azonnali távozását és felelősségre vonását. Követeli,  hogy bankárok és jogászok helyett a földhöz értő, köztiszteletben álló, felelős vezetők kezébe kerüljön a magyar föld ügye!