Békegyakorlat

A kiképzőbázis (hivatalosan az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisa) felé vezető út fiatal erdősávon vezet át. Aki a keskeny aszfaltcsíkon lavíroz, annak valószínűleg mégsem a természet jár az eszében, bár Natura 2000-es területre érünk. Különösen, ha a zárógyakorlatra érkezik. Az MH KFOR június 11-én és 12-én megtartott zárógyakorlatát követően több mint 300 katona indul majd Koszóvóba, ahol 6 hónapon keresztül teljesítenek szolgálatot. Ők a 13. váltás.

_KON4474
Galéria a záróvizsgáról

Az ellenőrzőponton megállítanak bennünket, a gyakorlótérre természetesen nem mehet be bárki. Rádión ellenőrzik. Igen, ott vagyunk a listán. Később kiderül, ez is a gyakorlat része, akik ezen a poszton vannak, végigmennek a protokollon. Nincs ismerős, nincs barát, szabályzat van. Amire ehhez a felismeréshez eljutunk, addigra már végignéztük, hogy a tetőtől-talpig védőfelszerelésbe öltöztetett katonák hogyan próbálják visszaszorítani a lázadókat. Könnygáz helyett füstgránát, de a Molotov-koktélt nem helyettesíti más, lobban a láng, tűzoltás, rádión jön a parancs, előrenyomulás. Itt most a lázadók is katonák, félig „civilnek” öltöztetve, és ha nem tudnánk, hogy az ő dolguk most legalább annyira fenyegetőnek, durvának, leleményesnek, vagy pimasznak lenni, mint egy valós helyzetben, hát, nehezen lehetne elhinni, hogy a szembenállók körlettársak is lehetnek. Közben kiabálást hallunk, eü, eü. Kiszednek egy lázadót, kihoznak egy sebesültet. A mi biztos távolságunkból és az árnyékot adó esőbeálló alól nem lehet eldönteni, van-e tényleges sérülés, bár egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, de ez is a feladat része, ezt is be kell gyakorolni, hogyan mentenek ki valakit és szállítják biztonságos helyre. A kiképzés alatt minden olyan helyzetre próbálják felkészíteni a katonákat, amivel békefenntartóként találkozhatnak. A lázadók célja most egy épület elfoglalása, ahol egy tárgyalás zajlik, a másik oldalon a cél őket visszaszorítani, megakadályozni a bejutást. Közben nemzetközi jogász figyeli, ha valakit kiemelnek, őrizetbe vesznek, jogos-e, az igazi újságírókon kívül a beépítettek interjút akarnak készíteni, VIP személyt kell szállítani, és mindezt folyamatában is értékelik, a megfigyelők észrevételei alapján fognak tudni javítani a stratégián, a felkészítésen. Ez a szervezettség filmbe illő képsorokat juttat az ember eszébe, csodálkozunk is kicsit, hogy nálunk ilyen van.

_KON4600A következő menet ottlétünk alatt a lőgyakorlat. Két katona tiszteleg, jelentést tesz, megvannak az információk, indulhat a támadás. Először a lőállások, majd beront egy páncélozott harcjármű. Az adrenalin szint nő, azért a katonák nagy része úgy tűnik, szereti az ilyen járműveket. Tűz van, hamarosan indulnak a tűzoltók. Közben előkerül egy katona egy másik típusú fegyverrel, ez még nekem is feltűnik. Hozzáértők beavatnak, mesterlövész. Szóval végig velünk volt valahol, csak nem láttuk. Pacifista beállítottságú létemre engem is magukkal ragadnak néha az események, de a leginkább mégis az alaposság villanyoz fel. A saját bőrünkön megtapasztalni valamit mindig más, a felkészítés alatt tanultak letesztelése úgy, hogy nincs tétje, vagy nem akkora, ki tudja, talán épp egy kartörés elkerüléséhez vezet, vagy egy rossz élmény kihagyásához. Elindulunk, de a katonák még maradnak, egy fél nap még hátravan. Azt még ki kell bírni. Utána pedig jöhet a neheze._KON4400