Biztonságban a munkahelyen

Hasznos – nem csak kötelező –, ha elsősegélynyújtó kollégára számíthatnak munkatársak és ügyfelek nap közben. Speciális ismereteket nyújt ehhez a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpontja.

Munkahelyi3.-fotó-Szőcsi Márta
Fotó: Szőcsi Márta

Ájulás? Rosszullét? Baleset? – a legtöbb időt munkahelyükön töltik az emberek, s ha egy kollegát bármelyik baj váratlanul éri, nincs idő a tanakodásra. Az életét mentheti meg, vagy minimálisra csökkentheti az egészségkárosodást, ha olyan munkatárs van a helyszínen, aki a megfelelő elsősegélynyújtásban részesíti a beteget a mentők megérkezéséig. Törvény is előírja, hogy minden munkahelyen lennie kell elsősegélynyújtásban járatos munkatársnak, s az ellátáshoz szükséges felszerelésnek vagy mentőládának.

Ősszel nem csak a madarak vándorolnak, a munkahelyeken is előfordul, hogy cserélődnek a munkatársak. Előfordulhat, hogy az „életmentésre kész” kollegák megfogyatkoznak. November első hetében még nem késő csatlakozni a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpontjának tanfolyamához, amely speciális munkahelyi elsősegélynyújtó ismeretekkel teszi teljessé az alapfokú életmentés tananyagát. November 4-én és 9-én az elméleti és gyakorlati tudnivalókat megszerezhetik, és le is vizsgázhatnak a résztvevők; s a következő munkanapra már a tudásukat igazoló tanúsítvánnyal mehetnek.

A tanfolyamra online , telefonon (52/316-330, 52/316-679), a vizsgakozpont@voroskereszt.hu e-mailcímen, és személyesen a megyei vizsgaközpontban (4025 Debrecen, Hatvan utca 37.) jelentkezhetnek az érdeklődők.