Civil Citrom Díj idén is

Január 31.-ig lehet jelölni a CIVIL CITROM DÍJ-ra azt, aki, vagy ami a legtöbbet tette 2015-ben a civil világ, a citoyen attitűd, az önkéntesség, a szolgáltatás-részvétel-kontroll funkciók kiteljesítése ellenében. A díj nem kizárólag személyhez, hanem státuszhoz, jelenséghez is köthető díjazás (tehát a díjazott lehet egy pénzosztó szisztéma, egy jogszabály, egy eljárás, aktus, intézmény vagy közszereplő is a konkrét személy, személyek mellett, helyett)

1A CIVIL CITROM DÍJ a harmadik szektor egyfajta önszerveződése és kifejezési módja, információs és civil értékítéleti felülete. Fricska, amellyel a civil szervezetek, vezetők, önkéntesek, szakemberek “jelölései” (javaslatai) alapján évente megítélt címet (minősítést) adunk az ezt “kiérdemlő” személyeknek, szervezeteknek, intézményeknek, a civil valóság egyes elemeinek. A díjat a tárgyévben a civil-nonprofit szektor politikai függetlenségére, autonómiájára, közfeladat-ellátásban való egyenlő esélyű részvételére, támogatási rendszerének tisztességére, az egyes szervezetek jogegyenlőségére és érvényesülésük esélyegyenlőségére mért legnagyobb csapások forrásai, szerzői, irányítói, megjelenítői érdemlik ki.
A jelöléseket a www.civilcitrom.hu honlapon lehet megtenni és megtekinteni. A honlapot a kezdeményezők egy olyan nyilvános felületnek szánják, ahol retorziós kockázatok nélkül, akár anonim módon is jelezhetők az egyes területeken (földrajzi -, ágazati és szakmai -, vagy intézményi területeken) tapasztalt és a civil nonprofit szektort romboló intézkedések, eljárások, technikák, tevékenységek. A jelöléseket követően a díjat egy civil szakemberekből álló társadalmi zsűri ítéli oda az erre jelölést kapott személyek, döntések, intézmények közül.
A jelölési időszak január 1. és január 31. napja között valósul meg. A díjazottak természetesen hivatalosak lesznek a címátadóra (sőt a jelölést követő időszakában lesz módjuk jelölésük kommentálására, nehogy áldozatai legyenek egyszerű kicsinyességnek).