Civilek a költségvetésről

A költségvetés számai és irányvonalai alapjaiban határozzák meg hazánkban a társadalmi és gazdasági környezetet, ezen belül pedig számos szakpolitikai terület fejlődését. Ezért a most elinduló „Civilek a költségvetésről” projekt  célja, hogy a lehető legtöbb döntéshozóhoz és választópolgárhoz eljusson a résztvevő civil szervezetek szakmai véleménye a kormány 2016. évi költségvetési törvényjavaslatáról, és így befolyásolja annak végleges tartalmát.

koltsegvetesA kormányzati átláthatóság, az energetika, a környezetvédelem a lakhatás és az oktatás ügyében, valamint a szegénységben élő emberek, a romák, a nők és a gyerekek érdekében megszólaló szervezeteknek szakvéleményük kialakításához – a Nyílt Társadalom Intézet támogatásával – a Költségvetési Felelősségi Intézet nyújt segítséget. Amennyiben a parlamenti menetrend ezt lehetővé teszi, az elemzéseket a résztvevők a költségvetés általános vitájának megkezdése előtt fogják közzé tenni közös sajtótájékoztató keretében, a projekt honlapján és a partner szervezetek online kommunikációs csatornáin. Az álláspontjaik között esetlegesen felmerülő véleménykülönbségek ellenére a szervezetek elismerik egymás létjogosultságát és jó szándékát.

A résztvevők szándéka szerint a projekt ezután minden évben egyre több témával és résztvevővel meg fog ismétlődni a mindenkori költségvetési törvényjavaslat parlamenti benyújtásához kapcsolódva.