Debrecen szerint jogszerűen jártak el

A város nyilatkozata szerint minden rendben van a 2-es villamos ügyében. A debreceni önkormányzat első rendű felperesként nyerte meg a Közbeszerzési Döntőbizottsággal szemben a 2-es villamos járműbeszerzése kapcsán lefolytatott közbeszerzési pert a Fővárosi Bíróságon, a Fővárosi Ítélőtáblán és a Kúrián. Az említett igazságügyi szervek kimondták, hogy a debreceni önkormányzat döntése volt jogszerű, szemben a Közbeszerzési Döntőbizottság döntésével, amely az önkormányzat közbeszerzési eljárást lezáró határozatát megsemmisítette – írja közleményében a debreceni önkormányzat.

A helyiek CAF-kának becézik
A helyiek CAF-kának becézik

Debrecen szerint az Ansaldo Breda másodrendű felperesként az önkormányzat oldalán szerepelt a perben. A jogerős határozatok alapján egyértelműen kimondható, hogy a debreceni önkormányzat  jogszerűen járt el, melyre tekintettel Debrecen városával szemben kártérítési igénynek nincs helye. Az Ansaldo Bredát az önkormányzat hirdette ki jogszerűen nyertesnek egy szabályos eljárás alapján. A 2-es villamos projekt fizikai teljesítési határideje 2015. július 31. Amennyiben az önkormányzat megvárta volna a bírósági szakasz lezárását, úgy akkor sem köthetné meg a szerződést az Ansaldo Bredával, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság a bíróság döntése alapján új határozat meghozatalára köteles, mely a mai napig nem történt meg. Ezt követően kezdhette volna meg a gyártást az Ansaldo Breda, melyre a szerződés szerinti teljesítési határideje a szerződéskötés napját követő naptól számított 900. naptári nap lett volna. Ez alapján megállapítható, hogy az 5. eljárás döntőbizottsági és bírósági szakasza még mindig nem zárult le.

Az önkormányzat ezért jogszerűen új közbeszerzési eljárás lefolytatása mellett döntött, amely eljárásban az Ansaldo Breda is részt vett ajánlattevőként, azonban ezen eljárásban csupán második lett. A 6. közbeszerzési eljárásra és az ez alapján történt szerződéskötésre jogszerűen került sor.