Déri Múzeum bojkott

„Vigyázat! Itt (maffia)kormányzati gazemberség folyik! Tisztességes embereknek a belépés nem ajánlott!”. Ezt a plakátot ragasztotta ki Varga Zoltán képviselő, a DK városi elnöke a debreceni Déri Múzeum bejáratára.

_KON5959
Galéria

A képviselő így kívánt tiltakozni az ellen, hogy Magyarország „maffiakormánya” lábbal tiporja a magántulajdon szentségét, a Golgota védetté nyilvánítása ugyanis lényegében rekvirálás. Az állam egy adásvételi vita közepén úgy döntött, hogy védetté nyilváníttatja Munkácsy Mihály Debrecenben található Krisztus-trilógiájának a jelenleg Pákh Imre tulajdonában lévő darabját, a Golgotát. Ez gátlástalan zsarolás, de minimum ízléstelen nyomásgyakorlás egy polgári eljárásban, amit minden más esetben kifejezetten tiltanak a magyar (és nemzetközi) jogszabályok – véli a képviselő. Varga Zoltán magyar hazafiként és debreceni lokálpatriótaként mindenkit arra biztat, hogy ezek után kerülje el a Déri Múzeumot, elvégre az intézményben kiállított Munkácsy-trilógia a maffiakormány gazemberségének eszközévé vált. Ha önmagában indokolt lehet is a döntés, az időzítése felvethet bizonyos kérdéseket. Korábbi nyilatkozata szerint Pákh örül, hogy a magyar állam odafigyel a festmény sorsára, de az öröme akkor volna teljes, ha az állam betartaná a két évvel ezelőtti megállapodást, amelyet a Miniszterelnökség két akkori illetékese is kézfogással pecsételt meg.

_KON5966Ez kilencmillió dolláros vételárról szólt, a jegybank azonban hatmillió dollárt ajánl a műért. Értesüléseink szerint a festményért korábban hétmillió dollárt fizetett, most azért kér kilencmillió dollárt, mert van jobb ajánlata külföldről. Ha a festmény védetté nyilvánítási procedúrája sikeres lesz, az ár elvileg akkor sem változhat, mert az államnak „csak” elővásárlási joga van, viszont a vevő által megjelölt vételárat akkor is tartania kell. A képviselő sajtótájékoztatója közben a múzeum biztonsági őrei eltávolították a feliratot, amit csak kisebb szócsata után adtak vissza a képviselőnek.