Díj a hazai nemzetiségeknek

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyarországon élő nemzetiségek számára díjat adományoz kulturális, közművelődési tevékenységük elismeréséért. A díjjal emlékérem és díszoklevél jár. Az évente odaítélt díjjal ismeri el a nemzetiségek kultúrájáért végzett odaadó munkát, tevékenységet a Nemzeti Művelődési Intézet. Az összetartozás szimbólumát, bilobalevelet (páfrányfenyő Ginko biloba levele) formázó emlékérmet és a díszoklevelet a Magyarországi Nemzetiségek ünnepnapjához kötődően megrendezett Nemzetiségi Gálán adják át. A díjra felterjesztett, Magyarországon élő nemzetiségekhez tartozó személyek és szervezetek jelölését 2015. október 31-ig fogadja a Művelődési Intézet.

proculturaAz elismerést olyan Magyarországon élő nemzetiséghez /bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ tartozó személyek, szervezetek kaphatják, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeztek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvű kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. (Például: a kulturális közélet, a közművelődés, nemzetiségi média, nem hivatásos művészetek, nemzetiségi kultúra mecénása, stb.)

Az elbírálás szempontjai:

  1. szakmai életút/életmű elismerése
  2. adott nemzetiségi közösség folyamatos, tartós működése és a nemzetiség kultúrájában betöltött kiemelkedő tevékenysége
  3. az anyanyelvi kultúra bemutatása és elismertetése Magyarországon, illetve külföldön
  4. nemzetközi kulturális kapcsolatok kialakítása, erősítése

A felhívás és a jelölőlap letölthető a www.nmi.hu, honlapról, vagy igényelhető a 225-6041 telefonszámon.
A jelöléseket a Nemzeti Művelődési Intézet postai (lásd alább) vagy elektronikus címére (foigazgatosag@nmi.hu) legkésőbb 2015. október 31-ig kel elküldeni.
Nemzeti Művelődési Intézet
„Nemzetiségi Gála”
1011 Budapest, Corvin tér 8.