Drága villamos

Hatodik alkalomra sikerült győztest hirdetni a debreceni villamostenderen, de úgy tűnik a rekordlassúsággal épült 2-es villamospálya és a hozzá tartozó villamosok beszerzésénél a többszöri pályáztatás alapján mégis elkapkodták a megrendelést Debrecenbe. Ez a városnak akár több milliárd forintjába is kerülhet, ugyanis az olasz Ansaldo Breda cég az ötödik döntést megtámadta és perre ment a Közbeszerzési Döntőbizottság ellen. A per elkezdődött, de a villamosokat ennek ellenére a spanyoloktól megrendelték a cívisváros akkori vezetői. Ennek a „kapkodásnak” úgy tűnik nem csak az a közel 11 milliárd forint lesz az ára, amit az egyedi gyártású villamosokért kell fizetni a városnak, hanem most úgy tűnik még az olasz cég is jogos kárigénnyel élhet, ami szintén milliárdos nagyságrendű, de ezért már nem jár villamos.

Drágább lehet az egyre olcsóbb villamos Debrecenben.
Drágább lehet az egyre olcsóbb villamos Debrecenben.

Egyszer már nyertek az olaszok a villamos gyártás ügyében Debrecenben, az ötödik közbeszerzésen, de azt annak idején maga a város támadta meg, pedig akkor három millió euróval jobb ajánlatot tettek, mint a későbbi CAF nyertes. Akik viszont az ötödik közbeszerzési pályázat megsemmisítése után már alámentek árban az Ansaldo Breda-nak. A győztes pályázónak 18 alacsonypadlós villamost kellett volna leszállítania 2014 januárjáig, amiből akkor csak egyet sikerült a DKV Salétrom utcai telepére szállítani határidőig, az utolsó villamos csak az év március végén érkezett meg a városba. Pajna Zoltán akkori alpolgármester korábban elmondta, hogy az eljárások során egyre kedvezőbb ajánlatokat kaptak anélkül, hogy engedményeket tettek volna a műszaki paraméterekből. A negyedik közbeszerzés nyertese – a spanyol CAF – 44 millió euróért, az ötödik győztese – az olasz AnsaldoBreda – 41 millióért szállította volna le a járműveket. Az utolsó győztes – ismét a spanyol CAF – pedig 37,9 millió euróért gyártja le a villamosokat.

Most az Ansaldo Breda jogerősen pert nyert a Közbeszerzési Döntőbizottság  2010-es döntése ellen, így most milliárdos kárigényt nyújthat be a Debrecen ellen az olasz cég.