Eddig kétezer-négyszáz riasztása a vihar miatt

Már több mint kétezer-négyszáz riasztást kapott a katasztrófavédelem a vihar okozta károk miatt. Budapesten egy ház tetőszerkezete összedőlt, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerda este az MTI-vel.

DSZZS20150708201
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mukics Dániel elmondta: letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják őket. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott, a tető kigyulladt, ezeket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.Több helyen alig lehet közlekedni, áll a forgalom – mondta. A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Vas, Pest és Heves megyéből, valamint a fővárosból kapták. Budapesten több mint ezerkétszáz, Pest megyében ötszáz bejelentést érkezett a műveletirányítási központba – közölte. A szóvivő elmondta, hogy a fővárosban összedőlt egy családi ház tetőszerkezete, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben. A XXII. kerületben egy többszintes épület bádogtetejét megbontotta a szél, több száz négyzetméteren életveszélyesen lóg a tető. Gödön kigyulladt egy trafóház, ezért a környéken nincs áram.
A katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a jelzéseket, és számolja fel a károkat. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki, és csak utána a kisebbekhez, amelyeknek a helyreállítása ezért elhúzódhat.