Égig érő fák

Egyesek szerint zavarják a megélhetést, szöszeik eldugítják a légkondi szűrőjét, mások viszont ültették, nevelték a nyárfákat Debrecenben a Tócó-völgyben. Joggal nevezhetjük az utolsó nagy debreceni lakótelepnek a Tócó-völgyit amit az 1980-as évek végén kezdtek el építeni és az ’90-es évek elejére készültek el, a korábbi lakótelepeknél modernebb kialakítással. Érdekessége, hogy az épületek földbe süllyesztett cölöpökön állnak, mivel a völgy egykor a bővizű Tócó-patak ártere volt. A mocsaras talajt így kellett megerősíteni a nehéz épületek alapozásánál.

tocovolgy_nyarfak_KON1281Ezért is volt akkor cél, hogy a házak közzé minél több nyárfát és füzet telepítsenek, hiszen ezek a fák gyors növekedésükkel és nagy lombozatukkal tovább szárítják a talajt. Mára a Tócóban épp hogy csak csörgedezik a víz, fák pedig több lakónak bosszúságot jelentenek. A lakótelep zöldítése gyakorlatilag teljesen kaotikus volt, mindenhol van mindenféle fa, cserje, bokor. Akinek volt kedve, ideje annak idején az ültetett egy fát, ahol helyet talált a lakótelepen. Huszonöt évvel a befejezés után már az egykori vizes problémák helyett újabbal kell szembenézniük az itt élőknek. Az egykor ültetett nyárfák megnőttek és a házakhoz, járdákhoz, túl közel telepített fák egy része ma már útban van. Ráadásul évek óta május környékén nyári hó esik a lakótelep egyes részeire ugyanis a nagyon szöszölős nyárfákból elég sok található itt. Ez a vattaszerű pihe nem virág, hanem a nyárfa termése, és május-júniusi időszakban jelenik, allergiás tüneteket önmagában nem okoz, a nyárfavatta lakásokba jutása, kellemetlenséget, bosszúságot okoz az itt élőknek. Ez sok itt élő embernek gondot okoz, míg mások pont azért költöztek a város legzöldebb lakótelepére, mert itt közelebb lehetnek a természethez, árnyékosabb nyáron a lakóház és így elviselhetőbb az egyre forróbb nyár.

tocovolgy_nyarfak_KON1290A tócó-völgyi nyárfák ügyében, április végén bejárást és lakossági fórumot tartott a körzet önkormányzati képviselője. Pénteken az önkormányzat szakemberei, dr. Ary Petronella önkormányzati képviselő, dr. Aradi Csaba ökológus és a TerepSzemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület képviselője közös bejárást tartottak a lakótelepen. Sajnos sem a Kormányhivatalba integrált egykori Zöldhatóság, sem a Hortobágyi Nemzeti Park illetékesei nem jöttek el a bejárásra, pedig hatósági ügyekben e két kormányzati szervezetnek szakhatósági munkája ez a védett természeti értékekkel kapcsolatban. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a lakótelepi nyárfákat célszerű lecserélni, mert tájidegen fafaj illetve sok itt élő ember nem árnyatadó zöldként, hanem problémaként tekint rájuk. A 300 nyárfából első ütemben valószínű két szakaszban, de még ebben az évben 70 kerül kivágásra. Az egészséges nyáfák nem csak, mint problémaforrás, hanem mint védett madarak élőhelyeként is jelen vannak a betontenger között. Ezeket a fákat évek óta rendszeres fészkelőhelyként használják, leggyakrabban az erdei pintyek, csízek, csicsörkék, tengelicek, de fakopáncsok, cinegék, légykapók is költenek, táplálkoznak rajtuk. Ezért a TerepSzemle Stúdió jelezte, hogy a további ütemezésbe a természetvédelmi hatóságok által általános irányelvként elfogadott időpont, vagyis július 15. és március 15. közötti időszakban, költési időn kívül történjen meg a fák kivágása. Az első ütem kivitelezését kis mértékben a további kivitelezést viszont egyáltalán nem fogja ez a határidő befolyásolni. Az elképzelések szerint az idei első ütem elején a száraz és életveszélyes fákkal kezdenek, ezután történik meg a többi egészséges, de útban lévő fák kivágása. Ez a sorrend egyébként is indokolt, hiszen vannak a lakótelepen olyan nyárfák melyek teljesen kiszáradtak, lehulló ágaik veszélyesek lehetnek. Ősszel pedig a kivágott fák pótlása is megtörténik, de ez sem szükséges mindenhol, hiszen vannak olyan részek ahol a nyárfák kivágásával a területen található többéves hársfák kapnak megfelelő életteret. Sajnos félő, hogy a szöszöléstől később sem szabadulnak meg a Tócóvölgyiek végleg, hiszen a lakóteleptől délre és nyugatra jelentős nyárfa állomány található, innen pedig fog bőven bejutni termés a lakótelepre. A tervek szerint nem csak a fák, hanem a járdák, gépkocsibejárók is megújulhatnak az érintett területen.

GALÉRIA