Érték: élet, egészség, jókedv

Rémes sebekkel sétáló fiatalok kóstolták meg a bioételeket az egyik egészségfejlesztő pavilonban Balmazújvároson – a sminkelt diákok nem filmforgatásról érkeztek, hanem a Magyar Vöröskereszt megyei elsősegélynyújtó versenyéről.

Vérnyomokat követve talált rá a sérültre a Balmazújvárosi Fürdőben a Megyei elsősegélynyújtó verseny egyik résztvevője. A sérült szándékosan súlyos sebeket ejtett a kezén, öngyilkosságot kísérelve meg. A fiatal versenyző nyomókötéssel szorította el a vénás ereket, pszichológusként is helyt kellett állnia és együttműködni a többiekkel, mert az 5 fős csapatnak még három emberen kellett segíteni a helyszínen. A seb persze megdöbbentően hiteles sminkelt imitáció volt, a beteg pedig képzett imitátor. A csapat minden mozdulatát szakmai zsűri értékelte.

Verseny5.Kalandos bevetésekkel értek fel a Megyei elsősegélynyújtó verseny szimulált balesetei a 2015-ös Elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjében a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Élet- és egészségnapján Balmazújvároson. Egy másik imitált történetben terroristák robbantottak bombát. A súlyos sérültek többen voltak, mint az ellátók. A helyes ellátási sorrend felállítására, szervezettségre, szaktudásra volt itt szükség, és jó idegekre. Ha azonnal a sérültekhez mentek a versenyzők, nulla pontot kaptak. Először meg kellett győződniük arról, hogy biztonságos a helyszín, a bombaszakértők találtak-e még robbanószert.

A verseny célja, hogy minél többen gyorsan, jól, szakszerűen elsősegélyt tudjanak nyújtani szükséghelyzetben – mondta Szép Imre zsűrielnök, a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezetének elnöke. – Ez csak eszközökkel és tudással megy – fűzte hozzá. Az Élet- és egészségnap a Vöröskereszt két fő tevékenységét szolgálja: az életmentés és az egészség-védelem ügyét mondta Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Az önkéntesség fontosságát hangsúlyozta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

 

Hasznos és szórakoztató

Rémes sebekkel sétáló fiatalok kóstolták meg a bioételeket az egyik egészségfejlesztő pavilonban – a verseny imitátorai jó hangulatot teremtettek, mikor átmentek a 11 órakor megkezdődő egészségnap sátraihoz. Itt kicsik és nagyok lelkes, közös tornája, sorversenyek, majd karatebemutató követték egymást. A pavilonokban az érdeklődők ellenőriztették vérnyomásukat, ereik, szemük állapotát, és egyéb szűréseken, tanácsadásokon vettek részt. Kedvességgel, jókedvvel is motiválta a fiatalokat Béres Alexandra fitness-világbajnok és edző, aki az eső miatt a helyi Ifjúsági és Közösségi Házban tartotta meg tornáját. Itt hirdették ki a Megyei elsősegélynyújtó verseny eredményét.

Béres Alexandra2.Általános Iskolai kategóriában a Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola csapata, középiskolások között a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma nyert. A felnőtt korcsoportban a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Biharkeresztesi és Derecskei Rendőrőrse győzött. E három csapat képviseli megyénket hamarosan az Elsősegélynyújtó verseny országos döntőjében.

Az egészségnapot baleseti bemutató zárta, amelyben ittas vezetés miatti karambolt szimuláltak a vöröskeresztes önkéntesek. A mentők, a légimentők, a tűzoltók és a rendőrség összefogott munkáját ismerhették meg az érdeklődők. Láthatták, milyen súlyos követekezményei lehetnek annak, ha valaki ittasan vezet, vagy nem tartja be a közlekedés szabályait. Ezt nem lehet megszokni: megrázó minden egyes értelmetlenül elveszített élet – hangsúlyozta Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója.

Verseny2A rendezvény része volt az „Együttműködés megvalósítása az elsősegélynyújtás és egészségre nevelés érdekében” című projektnek, melyet a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete készített a Leader pályázatára.

Fotók: Gyarmati Gábor