Eső áztatta gólya engedés

Az eddigi legnagyobb számú hortobágyi gólya szabadon engedést is meghiúsították az augusztus 20-i esőzések a számos szabadtéri ünnepi program mellett.

golyaengedes-0868
Fotók: Déri Balázs/ Hortobágyi Madárkórház

A hagyományos Hídivásár egyik színfoltjának számító, és évek óta ebben az időben a Madárpark látogatóinak részvételével megtartott madár szabadon engedés során mintegy 30 gólya elengedését tervezték a hortobágyi Madárkórházban, de a szeles, esős idő miatt akkor mindössze hármat indítottak útnak. Azóta folyamatosan engedik szabadon őket, de elengedtek egy viszonylag ritkán látható ragadozót, egy sérüléséből felgyógyult barna kányát és két egerészölyvet is. A gólyák esetében a sietség oka főként az, hogy vonulásuk idén a szárazság miatt korábban kezdődött, ezt egyébként többéves megfigyelés alapján éppen az államalapítás ünnepére teszik. A felnőtt madarak és az egészséges idei fiókák most viszont már augusztus első hetében elmentek Afrikába.

golyaengedes-0857

A csapatosan vonuló madarakat hátráltatnák lassabban haladó, vagy beteg társaik, ezért magukra hagyták még alig röpképes fiókáikat, melyeket az elmúlt időszakban legyengülve, vagy különböző láb- és szárnysérülésekkel tömegesen szállítottak be a hortobágyi Madárkórházba. Bár a vonuló gólyák nagy része már a Balkánon van, északról még érkeznek csapatok, melyekhez csatlakozva ők is eljuthatnak afrikai telelő helyükre – tájékoztattak a Madárkórház dolgozói. A másik ok, amiért a Madárpark területén kívül szeretnék tudni őket, mert bár ezek a nagytestű madarak jól táplálhatók és nevelhetők fogságban, a természetes táplálékukat teljes mértékben nem tudják az ősz és a tél során pótolni, emellett hozzá is tudnak szokni az ember társaságához, ami ugyancsak csökkenti életben maradási esélyeiket később a szabad életben. A madarak vonulás kutatásában a gólyák dobogósnak számítanak, tavasztól kezdve fészek monitorozási programok, madárgyűrűzési bemutatók, webkamerák és jó néhány műholdas jeladó is segíti életük, viselkedésük vizsgálatát.