Európai Balesetmentes Est

Nyolcadik alkalommal rendezik meg hazánkban is az Európai Balesetmentes Estet, melyet minden év októberének harmadik szombatján tartanak civil szervezetek az Európai Unió valamennyi tagállamában. A diszkóbalesetek megelőzése érdekében életre hívott program idején a civilek a rendőrséggel összefogásban forgalmas szórakozóhelyeken a vendégeket arra kérik, ha autóval érkeztek, alkoholszonda megfújásával ellenőrizzék, hogy éjszaka a klubokból távozva a volán mögé ülhetnek-e vagy sem.

_KON3414Az Európai Balesetmentes Estet a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület (HAHA Egyesület) szervezi, 2008 óta Debrecenben minden évben felhívják a figyelmet a baleset-megelőzés fontosságára. „A közlekedés-biztonságot a civil szféra szintjén is kiemelten kezelő uniós országok közé ennek a programnak a megvalósításával váltunk, melyet idén a rendőrség megyei baleset-megelőzési bizottságával, a Lelkierő Egyesülettel és a debreceni Ifjúsági Házzal közösen rendezünk meg. Az akció idején a Hal köz szórakozóhelyein találkozhat a közönség a Balesetmentes Est önkénteseivel” – tájékoztatott Hamvas László, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület elnöke.
Az október 17-i program keretében a Lelkierő Egyesület professzionális önkéntesei mobil, megkereső utcai munkát végeznek, körbejárják a szórakozóhelyek közvetlen környezetét, figyelik, hogy ki van rosszul. A rosszulléttel küszködőket elsősegélynyújtásban részesítik, részükre vitaminokat, ásványvizet biztosítanak. Az Ifjúsági Házban pedig berendeznek szombat éjjel egy olyan helyiséget, ahol sportprogrammal, mentálhigiénés tanácsadással egyaránt várják az éjszakai életben megpihenni vágyó fiatalokat.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2008 óta partnere a HAHA Egyesületnek az Európai Balesetmentes Est lebonyolításában. „Az Ifjúsági Házban autó- és motorszimulátorokkal, baleset-megelőzési tájékoztatóval készülünk, kollégáink pedig segítik egész éjjel az egyesületek önkénteseinek munkáját a szórakozóhelyeken. Az akcióban fiatalok szólítanak meg fiatalokat, akik a rendőrség üzeneteit is tudják közvetíteni” – mondta Suba István r. százados, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. Az Európai Balesetmentes Est október 17-én 21 órakor kezdődik és vasárnap hajnalig biztosítják az alkoholszondák megfújását.