EVS TANDEM – nemzetközi képzés ifjúsági szakembereknek

A Világjáró Önkéntes Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit KFT. szervezésében 2015. szeptember 7-15 között hat ország (Törökország, Románia, Horvátország, Németország, Olaszország és Magyarország) 26 ifjúsági szakembere találkozik a Grand Hotel Aranybikában, hogy megosszák tapasztalataikat és fejlesszék tudásukat annak érdekében, hogy a szervezeteiknél dolgozó önkéntesek jobb munkaerőpiaci kompetenciákkal rendelkezzenek.

evstandem3
Fotó: Hang-Képe Egyesület

A képzés azokra a kérdésekre keresi a választ, amelyekkel az önkéntes az EVS szolgálat befejezése után szembesül: Milyen lépéseket kell tennem, hogy munkám legyen? Hogyan tudnám hasznosítani az EVS során megszerzett tapasztalatot a munkaerőpiacon? Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) során 18-30 év közötti fiatalok végezhetnek nonprofit munkát (kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken) más európai országokban úgy, hogy a költségeiket az Európai Unió fedezi. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak a részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, nyelvtanulásra, új dolgok kipróbálására, kapcsolatok építésére és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.
Az E.T.- EVS TANDEM képzés képessé teszi az EVS fogadó és küldő szervezeteket arra, hogy projektjeiket tudatosan fejlesszék. A szervezetek közvetlen fejlesztése és EVS projektjeik hatékonyabb működtetése azt eredményezi, hogy az EVS önkéntes a szolgálat letöltése után sikeresebben el tud helyezkedni a munkaerőpiacon, mert megfelelő ismeretekkel, gyakorlatokkal és tapasztalatokkal rendelkezik a munka világáról, az elhelyezkedéshez szükséges kulcskompetenciáira már a projekt alatt is koncentrál, tudatosan fejleszti azokat.
A tréning során megszerzett tudást (jó gyakorlatok, módszerek, eszközök, tapasztalat) a szervezetek saját országaikban továbbadják, és ezáltal helyi szinten is felpezsdül az ifjúsági munka, javul a szervezetek munkájának minősége és hatékonysága.