Felfüggesztett mosógépek

A mosógép-csere pályázat nevét szívünk szerint mosolygépre cserélnénk. Alighogy kiírták, már fel is függesztették forráskimerülés miatt szinte mindenhol az 500 millió forintos keretösszeggel kiírt lakossági akciót. A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint közszolgáltatásokért felelős államtitkár szerint meglepő volt az érdeklődés a pályázat iránt, ezért azon dolgoznak, hogy megduplázzák a keretet és újból meghirdessék. Ezt egy interjúban mondta el az utolsó pályázati nap előtt, az államtitkárság oldalán egyelőre nem olvasható a hivatalos hír.

_KON8653

Ha valaki esetleg figyelemmel kísérte a július elejétől rohamos tempóban zajló eseményeket, ami szerintünk lehetetlen, kétségtelenül egyetért majd velünk. A pályázatot kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a legfeljebb 50 %-os vissza nem térítendő támogatási aránnyal, vagy energiahatékonysági kategóriák szerint maximalizált árral meghirdetett mosógép-csere pályázatot május 28-án jelentette meg. Ezután következett egy hónapnyi szünet, majd beindult a gépezet. A forráselosztás a KSH lakossági adatai alapján történt, a beadási határidőket régiónként határozták meg. Az elsőként megnyitott Nyugat-dunántúli régióban például július 1-e volt a benyújtási határidő kezdete, a vége másnap, azaz július 2-a 12 óra. Ha a Dél-dunántúliak résen voltak, a július 6-val megnyitott benyújtási időszakban szintén volt majdnem másfél napjuk, és a sort folytathatnánk ugyanígy a többi régióban, ahol forráskimerülés miatt igencsak rövidre szabták az időkereteket. A Közép-magyarországi régióban, ahol egyébként a legnagyobb összeget használhatták fel a lakosok, közel 148 millió forintot, hosszabbítás történt. Ők július 7-én startolhattak, de a másnap reggel 8 órakor fennálló üzemzavar miatt még egy órát kaptak, nekik már július 8-án 13 óráig volt lehetőségük pályázni. Valószínűleg ebből okulva az ezt követő napon sorra kerülő észak-alföldiek másnap már 14 óráig próbálkozhattak. Figyelem, már két teljes óra hosszabbításánál tartunk!

mosogepcsere_15_07_20
Forrás: kormany.hu

A kormany.hu oldalon ezeket a híreket közlő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárságán ezután viszont megállhatott az élet. Egészen július 13-ig kellett várniuk a dél-alföldieknek, hogy kiírják, majd másnap 10 órai határidővel le is zárják a nekik szóló pályázatot. Az utolsó versenyző Dél-Dunántúl volt július 15-i kezdéssel és július 16-i 10 óra 30-as zárással. Hogy a felfüggesztések másnapján mitől függött, 10 órára, 10.30-ra, vagy 12-re időzítik azt, csak a jóisten tudja. Titkárnői szünet, feljebbvalói vizit, ebédkiszállítás, focimeccs közvetítés, klímaberendezés karbantartása, ilyenekre gyanakszunk, más érvet talán nem is lehetne elfogadni. Az ugyanis enyhén szólva is kifogásolható más esetekben egy pályázatnál, hogy a formai és tartalmi követelmények ellenőrzése, valamint elbírálás nélkül felfüggesszék a pályázás lehetőségét pusztán amiatt, mert rövid idő alatt túl sokan próbálkoztak. Az is rejtély, hogy ki nézte el ennyire az adatokat, mert az energia- és vízfelhasználás szempontjából legjobb mosógépet nálunk nem lehet kapni még a saját márkakereskedőjénél sem, de Romániában igen. Gyanakszunk arra is, hogy a pályázatot kiírók vagy nagyon fiatalok lehetnek, vagy esetleg tableten dolgozhattak, mert senkinek nem jutott eszébe, hogy a régebbi operációs rendszereket használók számára is kompatibilissé tegyék mondjuk a regisztrált kereskedők táblázatát. (Ebben egyébként még most is találtunk “regisztráció jóváhagyása folyamatban” státusú partnereket.) De nem hasogatjuk tovább a szőrt, hiszen mindezen egy szemvillanás alatt túl is léphetünk.

Miközben sorra függesztették fel határozatlan időre a mosógép-csere támogatási lehetőségeit, mindössze 1 hír jelent meg az oldalon. Eszerint 1 milliárd forintot ajánl fel Magyarország a nemzetközi Zöld Klíma Alap részére. Az ENSZ égisze alatt működő program igazgatótanácsának három éve vagyunk tagjai, ezért a felajánlást mondhatjuk kötelező részvállalásnak is. Az ide befolyó összegekből éghajlatváltozás elleni és klímavédelmi projekteket támogatnak. Mivel viszont esetünkben a mosógépeknél hazai kötelezettségvállalás nincs, csak ígéret, már vállrándítás nélkül vesszük, ha a bennünket támogató kedvezményektől ilyen gyorsan elesünk. Már csak az a kérdés, mikor kell utalni a Zöld Klíma Alapnak? És hogy ott is ilyen könnyedén veszik-e az érintettek a forráskimerülés híreit. Kíváncsian várjuk. Nekünk régi, megbízható, energiatakarékos mosolygépünk van, és ilyen kapkodással nem is szeretnénk újra cserélni.

2 hozzászólás