Fellépés a korrupció ellen

Több civil szervezet úgy érezte, hogy a különböző szakmai problémák mögött, amikkel találkoznak, van egy mélyben rejlő közös ok: a korrupció. Hogy fellépjenek ellene, egy szakmai szervezettel kidolgoztattak egy korrupció-ellenes javaslatot, amit el szeretnének küldeni minden pártnak, kérve, hogy foglaljanak állást: amennyiben képviselőik bejutnak a Parlamentbe, támogatni fogják-e ezeknek a javaslatoknak a megvalósítását, illetve mit fognak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. A pártok válaszait nyilvánosságra fogják hozni. Alább olvasható a felhívásuk.

Kedves Civil Barátunk!

Arra kérjük szervezeteteket, csatlakozzon az alábbi kezdeményezésünkhöz. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy megkérdezzük az országgyűlési választáson induló pártokat, mit kívánnak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. Azért választottuk ezt a témát, mert a korrupció világszerte és Magyarországon is jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket. Kutatások sora bizonyítja, hogy ahol elterjedt a korrupció, ott a közpénzek túlságosan nagy része áramlik oda, ahol az erre képes szűk kör könnyen tudja a közpénzt magánvagyonra váltani, és kevés oda, ahol az emberek jóllétéhez alapvető szolgáltatásokat biztosítják (például egészségügy, oktatás, környezetvédelem). Tömegesen menekülnek az emberek (különösen a jól képzettek, illetve a fiatalok) az olyan országból, ahol az egyes állampolgár előrejutása nem a valódi teljesítményétől függ.

A Civilizáció kezdeményezése alapján a korrupció kutatásával foglalkozó hét intézmény került megkeresésre, hogy készítsenek el egy szakértői háttértanulmányt, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a korrupció visszaszorítására. A feladatot a Transparency International Magyarország vállalta el, és elkészítette a tanulmányt.

A tanulmányt, valamint a legfontosabb javaslatokat összefoglaló 12 pontot el fogjuk küldeni a választásokon induló pártoknak, kérve, hogy foglaljanak állást: amennyiben képviselőik bejutnak a Parlamentbe, támogatni fogják-e ezeknek a javaslatoknak a megvalósítását, illetve mit fognak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. A pártok válaszait nyilvánosságra fogjuk hozni.

Mellékeljük a levelet és a 12 pontot, amelyet a 2018. évi országgyűlési választásokon induló pártoknak el fogunk küldeni. Kérjük, hogy csatlakozási szándékotokat 2018. február 12-ig jelezzétek a civilekakorrupcioellen@gmail.com címen.

Köszönettel a kezdeményezők:

Artemisszió Alapítvány
Békés megyei Nők Egyesülete
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete
Humán Platform
Levegő Munkacsoport
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Magyarországi Európa Társaság
Nők a Holnapért Alapítvány
Védegylet
Veszprémi Nők Kerekasztala