Foci a barátságért

Magyarország immár 4. alkalommal vesz részt a Franz Beckenbauer fővédnökségével megvalósuló Foci a Barátságért (F4F) programban. A nemzetközi gyermek programban indulását online sajtótájékoztatón jelentette be a Gazprom, az UEFA Bajnokok ligája hivatalos partnere.

3A programban résztvevő országok száma minden évben nagymértékben nő: a tavalyi 24-hez képest idén 32-re emelkedett a résztvevők száma, ám ez az első alkalom, hogy afrikai és dél-amerikai országok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, emellett pedig az ázsiai országok száma is nagymértékben bővült, a 2013-as első évhez képest megnégyszereződött. Ebben az évben Magyarország mellett Algéria, Argentína, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna és Vietnám vesznek részt a nemzetközi programban.
A hagyományoknak megfelelően idén is számos eseményt rendeznek az F4F részeként: április 25-én ünneplik a Foci és Barátság nemzetközi napját, május 27-én és 28-án pedig Milánó ad otthont a Nemzetközi Utcai Foci Bajnokságnak és a Nemzetközi Gyermekfórumnak. A Nemzetközi Foci a Barátságért Fórum kiemelt eseménye egy különleges díj, a Kilenc érték kupa átadása lesz azon felnőtt, a Bajnokok Ligájában résztvevő focicsapat számára, amely a legnagyobb elkötelezettséget mutatja az F4F program értékei felé.

A Fórum végén minden résztvevő ellátogat az UEFA Bajnokok Ligája döntőjére a Giuseppe Meazza (San Siro) stadionba.

„A Foci a Barátságért programban résztvevő gyerekek és az általuk képviselt országok száma minden évben egyre nő. Biztonsággal mondhatjuk, hogy ez a szezon teljesen egyetemleges lesz, hiszen a nyugati félteke, Amerika most először vesz részt a projektben. A Foci a Barátságért program a különböző kultúrákból érkező, más-más szokásokkal és tradíciókkal rendelkező kamaszok számára remek lehetőséget nyújt, hogy megtanulják megérteni és tisztelni egymást bármely és mindenféle különbözőség ellenére” – mondta Alexey Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke.
„A Kilenc Érték Kupa, amelyet a Foci a Barátságért programban résztvevők ítélnek oda profi csapatnak, egy fiatal focistát ábrázol, a kezében tartva a Földet egy focilabda formájában. Azt gondolom, ez rendkívül jól jelképezi mindazon eszméket és értékeket, amelyeket a futball és a sport közvetít a fiatalok számára” – emelte ki Franz Beckenbauer, a Foci a Barátságért program nemzetközi nagykövete.
„Örülök, hogy ebben az évben nekem és a barátaimnak is lehetősége van csatlakozni a Foci a Barátságért programhoz, találkozni más országból érkező társainkkal és fontos kérdéseket átbeszélni. Hiszek abban, hogy meg tudjuk változtatni és jobbá tenni a világot” – mondta Maher Shaabo, a program szíriai résztvevője.