Gazdátlan helyek

Ahogy egy állampolgár is lehet tisztelt választó, kedves partner, leendő ügyfél, lakó, fogyasztó, vagy egyszerűen csak statisztikai adat, ugyanígy a város terei, helyei is különböző minőségekben tartatnak nyilván. Az újonnan átadott utakra büszkék vagyunk, az aszfalt nélkülieket nem emlegetjük, a kátyúsakról nem veszünk tudomást, a parkoló zónákkal kiemelten foglalkozunk. Vannak viszont olyan területek, amik a mostohagyermek státusából nem nagyon tudnak kitörni. Ezek azok, ahol embertársaink válogatás nélkül ott hagynak minden vacakot, minden hasznavehetetlen tárgyat, kizsigerelt tévétől kezdve kiürült kólás palackig.

gazdatlan_helyek--3

Ilyen gazdátlan gyermekké vált mostanra a fancsikai víztározó is, ahonnan nem elég, hogy eltűnt a víz, eltűntek a madarak és a horgászok, de eltűnt a civilizáció nyoma is. A tározó körül elhelyezett betongyűrűkben felgyűlt a szemét, szívszorító látványt nyújt a békés fűzfák és nyárfák mellett felsorakozó oda nem illő műanyag és papír doboz, nylon zacskó, takarmányos zsák. Azon már túl vagyunk, hogy az állampolgár felelőssége és jóérzése hol van, nem lehet tudni, évek óta nem. De azt sem, ha már több milliárd forintot akarnak Civaqua programban többek között a tározó vízutánpótlásának megoldására költeni, miért nem jut néhány tízezer a környéke rendbetételére addig is. Mert a kispénzű városlakó esetleg oda menne rekreálódni, nem a Mátrába, és talán nem csak az ilyen igénytelen, amelyik otthagyja a szemetét.

gazdatlan_helyek-

Ugyanígy érthetetlen, hogy a több száz millió forintból felújított Panoráma úti kerékpárúton abban a kis hóban, ami gyorsan odafagyott, miért nem tudott végigmenni egy munkagép, hogy járhatóvá tegye az egyre több futó és a tömegközlekedés beállásától tartó néhány kerékpáros számára. Ugyanez lesz, ha megérkezik az az ígért néhány centis hó?

gazdatlan_helyek--2

És vajon meddig marad ugyancsak a bicikliút mentén a város végét jelző táblától éppen csak pár méterre az ott éktelenkedő zsáknyi szemét, és vajon miért nem kerül a szeméttelepre hetek óta? Mert ilyenkor már nincs gazdája? Miért nincs, kedves önkormányzat, kedves közterület-felügyelet?