Gyere haza, Bánk!

A felnőtt produkciótól eltérő szereposztásban készül ifjúsági operaelőadás a Csokonai Színházban Vranyecz Artúr rendezésében. Célunk megismertetni az opera műfajával, különlegességeivel, ének-technikai sajátosságaival és titkaival azt az ifjúságot, akinek ízlését, hétköznapjait más zenei műfajok határozzák meg. Kulcsokat, kapaszkodókat adni. Eddig ismeretlen ablakokat nyitni.

042_gyere_haza_bank_17_02_27-1Közérthetően, könnyedén, igényesen. Esetenként párbeszédes formában. Körüljárjuk, milyen sajátságok vannak az operajátszás világában. Milyen az élet a kulisszák mögött? Mi történik a színpadon, ha hiba csúszik a rendszerbe, vagy ha senki sem vezényel? Utánajárunk, mi köze Bonfininek a Bánk bánhoz. Mely híres szerzőkkel, művekkel és miben mutat azonosságot? Milyen zenei sajátosságok teszik egyedivé? A Bánk bán „A” nemzeti operánk. Megérdemli, hogy megismerjük. Erre ad lehetőséget az ifjúsági előadás, amelyben színészek, operaénekesek, a Csokonai Színház Énekkara, zenészek ismertetik meg az opera világában még kevésbé jártas fiatal közönségünket a szövegkönyv forrásául szolgáló irodalmi művel, az opera keletkezéstörténetével és utóéletével, történeti hátterével, magával a zenével, emblematikus részleteivel. Korhű jelmezben, impozáns díszletben.

095_gyere_haza_bank_17_02_27-1Gyere haza, Bánk! − a „kötelező opera röviden”
A produkció különlegességéről a rendezőt kérdeztük:
− A Gyere haza, Bánk! két részből áll: az első 15-20 perces részben színészek vezetik be a felső tagozatos közönséget Erkel Ferenc operájának világába. Fontos célkitűzés volt, hogy ez a bevezetés ne legyen didaktikus. Érdekességképp a Bánk bán dallamai mai hangszereken, például elektromos gitáron is felhangzanak majd. Az ifjúsági előadáson nem lesz hallható a teljes Erkel-opera, de készítettünk egy olyan rövidítést, amely megtartja a cselekmény lényegét és a zenemű legfontosabb jellegzetességeit. Ezt a rövidített verziót Szabó Sipos Máté zenei vezetővel készítettük el. Óvakodtam attól, hogy csupán szemelvények sorakozzanak egymás után, mert meg akartam tartani a színház illúzióját, így egyfajta „kötelező operák röviden” verziót képzeltünk el. Nagy zenekarral, nagyszínpadi jelmezben és díszletben adjuk majd elő a Gyere haza, Bánk!-ot, így teljes értékű operaélményt jelenthet a 11-15 éves diákoknak. A saját pedagógiai tapasztalataim és az ismerős tanárokkal való konzultációim nagy segítséget jelentettek abban, hogy valóban ennek a célcsoportnak szóló produkció szülessen.