Gyereknapi hétvége az Agórában

Készíts elektronikus kütyüket, amik sípolnak, világítanak és mozognak, vagy építs DNS-t! Ismerkedj meg a Botanikus Kert élővilágával vagy csinálj cuki színes hűtőmágnes-manókat kupakokból! A gyereknapi hétvégén izgalmas foglalkozásokkal várunk mindenkit. Ha még nem láttad a planetáriumi filmjeinket, most pótolhatod, és ha jó idő lesz, lehet a Napot is kémlelni távcsővel.
Az Agóra ezen a hétvégén kedvezményes jeggyel látogatható. A belépő ára mindkét nap egységesen 900 Ft/fő.

Gyereknapi hétvége az AgórábanProgramok
Makacs kémia
11.00, 15:00
Helyszín: nagyelőadó
Miért nem ég el a meggyújtott rongy? Miért nem hagy nyomot a tinta a laborköpenyen? Hová tűnt a kóla színe? Legújabb kísérleti bemutatónkban mintha a bolondját járatná velünk a kémia, nem úgy viselkedik, ahogy várnánk.
Kémiai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.
Villám show
13.00, 17:00
Helyszín: nagyelőadó
Mik azok a szikrák, és hogyan jönnek létre a villámok? Miért van hangjuk és fényük? Milyen hatással vannak környezetükre és kell-e tőlük félnünk?
A fizikai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.
Kémleld a Napot!
10:00-13:00
Helyszín: az Agóra előtti tér
Jó idő esetén az Agóra csillagászai kitelepülnek az épület elé a mobil naptávcsővel, amelyen keresztül a látogatók megcsodálhatják a Napot.

Kreatív tudomány speciál
10:00-13:00
Helyszín: fogadótér
Ez a foglalkozás az újrahasznosítás jegyében zajlik majd. Készítünk újságpapírból ékszert, műanyag flakonból vicces tolltartót és kupakokból színes hűtőmágnes-manókat.
Építsünk DNS-t!
10:30, 12:00
Helyszín: -1. emelet, orvosbiológiai laboratórium
Mi is az DNS és hogyan képes meghatározni, hogy milyenek vagyunk? Ha szabad szemmel láthatnánk, vajon hogyan nézne ki? A foglalkozáson DNS karkötőt is készíthetsz gyöngyök segítségével!
A 45 perces foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk.
A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.
Programok a digitális planetáriumban
Lehozzuk a csillagokat!
11:00, 14:00, 16:00
Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20 perces programban a tavaszi csillagképekről és égi eseményekről illetve a Hold fázisairól lesz szó.
Ragyogó égbolt
12:00, 15:00
A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény.
A Földtől a Világegyetemig
13:00, 17:00
Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári
A planetáriumi programokat 6 éves kortól ajánljuk.
A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. Regisztráció a helyszínen.

Botanikus Kert-expedíció
13:00, 14:00, 15:00 16:00
Hogyan lélegeznek a mocsári ciprusok? Melyik fenyő hullajtja a levelét? Fedezd fel velünk a Botanikus Kertet és adj számot arról, mennyire ismered a növényeket és az állatokat!
A 45 perces családi programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.
A túrák minden alkalommal az Agóra épülete előtti találkozási ponttól indulnak.
LittleBits – legyél feltaláló!
14:00, 15:00, 16:00
Helyszín: 1. emelet, fehér szemináriumi terem
Gondoltál már arra, milyen jó lenne egy doboz, ami magától tudja, hány csoki van még benne? Vagy egy saját tervezésű klímaberendezés? A foglalkozáson a littleBits készletek segítségével saját kezűleg építhetsz elektronikus kütyüket, amik sípolnak, világítanak és mozognak.
Az elektronikai foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk.
A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.