Hajléktalan segített a Bika előtt

Hanyadik ember nyújt segítséget Debrecenben, ha baleset vagy rosszullét történik? – ezt tette próbára a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete szeptember 11-én az Elsősegélynyújtás világnapja alkalmából. A cívisek rosszul, a hajléktalan és a külföldön szerencsét próbáló kétkezi munkás ötösre vizsgázott.

_KON1464Elesett és öntudatlanul rángatózott egy fiatalember a Hal közben szeptember 11-én. Azonnal ott teremet két férfi –Epilepsziás?! – kiáltották, és elsősegélyben részesítették. A férfi a szomszédos bisztróból ugrott fel, és amikor rákérdeztek, honnan van elsősegélynyújtó tapasztalata, elmondta: „addig munkába sem állhattam, amíg a munkavédelmi képzésen nem tettem sikeres elsősegélynyújtó vizsgát”. Sajnos később kiderült, hogy az alkalmi segítségnyújtó Németországban dolgozik, mert itthon nem talált munkát, csak látogatóban van Debrecenben. Egy hölgy mentőt próbált hívni, ám szóltak neki, hogy nincs erre szükség. A szituáció ugyanis kísérlet volt, a rosszullétet élethűen alakították a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének képzett baleset-szimulátorai, a Mechwart András Informatikai és Gépipari Szakközépiskola diákjai.

_KON1473Hajléktalan segített először a Grand Hotel Arany Bika Szálloda előtt. Sajnos itt több, mint 5 percet kellett várni arra, hogy segítséget nyújtson valaki. Volt, aki egy darabig nézegette a rángatózó, földön fekvő embert, majd továbbállt. De, sajnos voltak olyanok is akik a struccpolitikát részesítették előnyben, vagyis, ha úgy tesz, mintha semmi nem történt volna, akkor nyugodt lelkiismerettel tovább mehet. Nakik üzenjük: a szerencse forgandó! Az embereken látszott, hogy tanácstalanok, megkérdezték, hívott-e valaki mentőt, és amikor azt a választ kapták, hogy igen, továbbhaladtak a földön fekvő fiú mellett. Nagyjából 7 perc múlva elmúltak a görcsök a fiatalember ájultan hevert. Ekkor egy járókelő segített neki, biztatva a többieket, hogy fektessék stabil oldalfekvésbe a beteget.

Haska Lászlónak hívták a sokaság egyetlen segítőjét. Mint elmondta, fedélnélküli, hadirokkant férfi. A koszóvói háborúban súlyosan megsebesült, sajnos arccisztával is küzd, ezért nehezen kommunikál. Hazajött, édesanyját elveszítette, az utcára került.

A Fórum Bevásárlóközpont előtti téren fiatalok siettek a „beteghez”, hogy segítsenek. A távolból egy babakocsis anyuka szaladt oda, megvizsgálta és ellátta a földön fekvő diákot. Később elmondta, hogy orvos, de ha nem lenne az, akkor is, szerinte ez a legtermészetesebb viselkedés.

Életet menthet az első öt perc

– Sajnos ezen a helyszínen eltelt öt perc, így a pácienst a valós helyzetben maradandó károsodás érte volna – mondta Zákány Katalin, a megyei elsősegélynyújtás-koordinátor a helyszínen. Mint kifejtette, a mentők megérkezéséig elsősegélyben kell részesíteni a rosszullétes vagy sérült betegeket. Ezzel az életüket menthetjük meg, és megelőzhetjük a súlyos állapotromlást is. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nekünk kell segíteni. Az elsősegélynyújtást ezért fontos és hasznos tanulni, az ismereteket időről időre frissíteni.