Hamvas Béla fotópályázat

Fotózásra itt van előttünk az egész nyár és az ősz, olvasásra viszont itt van előttünk az egész élet. Azoknak a belső magányba süllyedni képes alkotóknak szól az alábbi pályázati felhívás, akik a képek segítségével is megmagyarázhatatlan, megismételhetetlen, örök érvényű igazságokat keresnek, amiket végül mégsem érthetünk meg, és amiknek szavakba öntésére csak igazán kevesek képesek. Közülük egy képes ember Hamvas Béla, akinek Fák című esszéje ihletésére hirdetett fotópályázatot az Ars et Vita Alapítvány és a Pest Megyei Könyvtár.

fak_hamvas_bela_MG_8025

„Ember és fa” témakörben várnak minden természettel, fával, erdővel, növényzettel kapcsolatos fotót, amely illeszkedik Hamvas Béla Fák című esszéjének szellemiségéhez. szerzőnként legfeljebb 5 fotó küldhető be, amikből az Országos Könyvtári Napok keretein belül rendeznek kiállítást a kiíró intézményben, közönségszavazást is tartanak, a legjobb képeket pedig jutalmazzák. A Pest Megyei Könyvtár Szentendrén található (Pátriárka u. 7.), ide személyesen is el lehet juttatni a pályaműveket, vagy elküldeni e-mailben a hamvasbelafoto@pmk.hu címre október 5-ig. A kiállítást október 8-án nyitják majd meg, eredményt november 7-én hirdetnek. Az alkotókra vonatkozó egyéb megkötés nincs. A felhívás itt olvasható. Mottója olvass és fotózz! Mindehhez ajánlott olvasmány Hamvas Béla Fák című esszéje.

„Lehet látni… álmodó fákat, amelyek behunyt szemmel gondolnak egy életre, ami nincsen sehol. Zaklatott arcú fák, elsüllyedve a titkolt elégtételekbe.
Látni hóbortos fákat, amelyek mint a bolondok csavarják ágaikat, és ésszerűtlen mozdulatokat meredeznek, idétlen táncmozdulatokat tesznek, gúnyt űznek magukból, mert nincsenek magukkal egy véleményen.
Vannak patetikus fák, vannak komorak, magányosak. Vannak idióta fák, obszcén, perverz, buta fák. Elvégre a fák arculata félre nem érthető.”