Javítani kell a megye vízháztartását

Térségünkben a vízállás tartósan a sok éves átlag alatt van, a víztározók kiürültek, és gyakoriak a szélsőséges időjárási és vízjárási viszonyok – hangzott el a megyeházán megrendezett vízügyi tanácskozáson.

IMG_5854Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék vízháztartás-javításának lehetőségei a klímaváltozás tükrében címmel tarottak konferenciát szerdán a debreceni megyeházán, ahol vízügyi szakemberek, szakpolitikusok és önkormányzati vezetők tekintették át a régió vízháztartásának legfontosabb aktuális kérdéseit. A rendezvényen Tuchbandné Varga Orsolya, a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkárságának vízgazdálkodási referense a témának az 1200 milliárd forintos keretösszegű Vidékfejlesztési Programhoz való kapcsolódásáról beszélt, különös tekintettel az öntözés-vízgazdálkodásra. A 2014-2020-as uniós ciklusban megvalósuló Vidékfejlesztési Program egyik alfejezete ugyanis a mezőgazdasági területek művelésben tartásával, a  talajok termékenységének megőrzésével, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó vízgazdálkodás fejlesztésével foglalkozik. Az uniós támogatások célcsoportjai elsősorban ezőgazdasági gazdálkodók, erdőgazdálkodók, élelmiszeripari vállalkozások, elsődleges feldolgozók, önkormányzatok, vidéken élők, vidéken telephellyel rendelkező, nem agrárgazdasággal foglalkozó mikro-, kis- és középvállalkozások. A támogatási intenzitásának mértéke a környezetvédelem és vízgazdálkodás ágazatában 100 százalékos.

IMG_5856
A nagy kérdés: Hová folyik majd a víz?

A Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vízháztartás javításának lehetséges irányai című előadásában Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium volt vízügyi szakállamtitkára, a Tiszántúli, Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egykori igazgatója azt mondta: a vízigény kiszolgálására szükség van a kapacitások bővítésére, ezért indokolt a Hajdúhátsági-Nyírségi Regionális Vízellátó Rendszer megvalósítása, amelynek becsült költsége közel 40 milliárd forint. Kóthay fölhívta rá a figyelmet, hogy térségünkben a vízállás tartósan a sok éves átlag alatt van, a víztározók kiűrültek, és gyakoriak a szélsőséges időjárási és vízjárási viszonyok. A vízháztartás javítását két úton lehet elérni: vízvisszatartással és vízpótlással, az utóbbi északon a Tiszából, délen a Keleti-főcsatornából valósulhat meg zárt vezetéken keresztül.