Kapacitásbővítés a Szertelennél

Az Európai Unió foglalkoztatási célú támogatása révén sikeres projektet valósított meg és zárhatott idén júniusban a Szertelen Egyesület. A másfél évig tartó „a Szertelen Egyesület foglalkoztatási kapacitásának megerősítése” című programra 30 millió forintot nyertek.

finn_est_fotoVH-2512
Előadásra várva az egyesület irodájában – a pályázat során technikai eszközöket is beszerezhettek.

A folyamatba 5 főt vontak be, szakképzett, felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal munkavállalókat, akik először képzéseken vettek részt, pályázatírói, készítői, vezetői tréningen, megismerték a pályázati menedzsment ügymenetét, kaptak értékesítési és ügyfélszolgálati tréninget, és alaposabb, gyakorlati ismereteket az Európai Unióról. A három hónapos intenzív képzéssort követően közülük 3 résztvevőt 15 hónapig foglalkoztatni is tudtak, ami egy pályakezdő életében nagyon jó alkalom arra, hogy munkatapasztalatokat szerezzen. A pályázat révén emellett javult az infrastrukturális helyzetük, a beszerzéseknek köszönhetően, laptopokat, szoftvereket, irodai bútorokat vásárolhattak. Ha annak idején hasonló segítsége lett volna, nagyon örült volna és könnyebbé tette volna a munkahelykeresést, beilleszkedést is – mondta el a programról Kiss-Ádám Rebeka projektmenedzser. A céljuk az volt, hogy a már valamilyen alapképzéssel, végzettséggel rendelkező fiatal álláskeresők alkalmassá váljanak egy bonyolultabb pályázat megvalósítására a megírástól a legutolsó fenntartási jelentés beküldéséig. Ehhez hirdetések útján kerestek résztvevőket és úgy érzi, igazán jó munkatársakkal dolgozhattak együtt, hamar beilleszkedtek a munkahelyi környezetbe. Tőlük már másik munkahelyre mehettek tovább, úgy vélik, ez részben a náluk tanultaknak is köszönhető, hiszen ez a tudás nem évül el, máshol is ugyanígy tudják hasznosítani. A civilek életében a finanszírozás az egyik legégetőbb kérdés, a pályázati keretek itt a bevont fiatalok 12 hónapi bérét fedezték, a maradék három hónapot önerőből oldották meg. Működésükhöz és tevékenységük folytatásához sok más szervezettel együtt ők is várják a Széchenyi 2020 programozási időszak pályázatait, aminek lehet, hogy már a náluk kinevelt ifjoncok is várományosai lesznek.

A szervezet egyébként a szenvedélybeteg-ellátás területén dolgozó szakemberek, gyógyult szenvedélybetegek és ifjúságpolitikai szakemberek kezdeményezésével 2004-ben jött létre, projektjeikkel megcéloztak már lakásotthonokban élő állami gondozott fiatalokat, elősegítették szenvedélybeteg fiatalok munkaerő-piaci reintegrációját, de részt vettek a Szóla Rádió közönségfelmérésében és többek között drogmentes, zárt kerékpárpálya kialakításában is.