Katalógusba rendezett kincsek

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményének kiállítási anyagából készült katalógust mutatták be hétfőn a Déri Múzeum Zoltai termében.

_KON3359Csáky Imre bíboros, nagyváradi püspök a 18. századi Magyarország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb egyházi alakja volt. Nevéhez kötődik a történet, mely szerint az 1715. évi országgyűlésen, annak fejében, hogy Debrecen visszakapja szabad királyi városi rangját, rávette a várost, hogy fogadjon be egy római katolikus plébániát és a szolgálatra érkező piaristákat. Ennek nyomán épült fel Kelet-Magyarország egyik legszebb barokk temploma, a debreceni Szent Anna templom, amelyet a bíboros örök nyughelyéül is választott.
_KON3363A 300. évforduló tiszteletére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményéből láthat válogatást a közönség. A festészet, szobrászat, az ötvös- és textilművészet értékeinek reprezentálására a hatalmas kollekció legértékesebb és legkülönlegesebb tárgyai érkeztek Debrecenbe.
A látogatók megcsodálhatják többek között azt az arany selyem, ezüsttel ékes papi öltözéket, amelyet 1780-ban Mária Terézia ruháiból varrtak, de láthatják Lipovnitczky István nagyváradi püspök I. Vatikáni Zsinat alatt, Rómában készült színes selyemhímzésű ornátusát is. Az ötvösmunkák között bécsi, augsburgi, nápolyi és holland tárgyak kaptak helyet. Az egyik legkülönlegesebb talán az a Jézus Krisztus ereklyéket tartalmazó ezüst, barokk oltárkereszt, amelyet Bjelik Imre tábori püspök Ferenc József császártól kapott. A festmények között is ritkaságokra bukkanhatnak a kiállítás vendégei, hiszen megismerkedhetnek például László Fülöp Elek, azaz Sir Philip Laub munkáival. A hazánkban kevéssé ismert alkotó Európa legnépszerűbb és legkeresettebb századfordulós portréfestője volt. A számos izgalmas tárgy között legkülönlegesebb mégis Forgách Pál nagyváradi püspök ékkövekkel és zománcképekkel díszített, kivételesen szép pásztorbotja, amelyet a váradi püspökök ma is dísz pásztorbotként használnak a legnagyobb ünnepek alkalmával. Mindezeket, ha csak képeken is egy igényes katalógusba bemutatva haza is vihetik az érdeklődők.