Kis szünet után újra nyit az Agóra

Szeptember elején zárva lesz az Agóra, de a hónap második felétől újra várja a látogatókat, nyitás szeptember 12-én, szombaton 10 órakor.

_MG_4577Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében csaknem negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak az érdeklődők. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak.

Időszaki programok szeptember 12-24. között:

Programok a digitális planetáriumban

Lehozzuk a csillagokat!
Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20 perces programban az őszi csillagképekről és a holdfogyatkozásról lesz szó, de megcsodálhatják az érdeklődők más tájak csillagos égboltjait is. Az előadások hétköznapokon 15 és 17 órakor kezdődnek, szombat és vasárnap pedig 11, 13, 15 és 17 órától van bemutató.

Visszatérés a Holdra – egyszer s mindenkorra!
40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies. Magyar narrátor: Gáti Oszkár

A filmet hétköznapokon 14 és 16 órakor vetítik a planetáriumban, szombaton és vasárnap pedig 12, 14 és 16 órától. A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

_MG_4571szeptember 19., szombat 10:30-12:00

Kreatív tudomány: Márványozzunk tejjel
A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Ezen a foglalkozáson márványképet készítünk akvarellpapír, ételfesték és tej felhasználásával. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.
Helyszín: Interaktív tér
Alsó korhatár: 5 év

Nyitva tartás szeptember 12-től:
szerda-péntek:            13:00-18:00
szombat, vasárnap:     10:00 – 18:00
hétfő, kedd:                szünnap
Pénztárzárás 17 órakor.
Minimum 10 fős csoportokat előzetes egyeztetés és visszaigazolás után a hét minden napján fogad az intézmény 9 és 16 óra között. A csoportok a látogatás előtt legalább 3 nappal az Agóra weboldalán keresztül tudnak bejelentkezni.