Köszönöm neked Halász János!

Kávézgatunk egy belvárosi hangulatos kis kávézóban, szeretem ezeket a délelőttöket. Az ember úgy érzi, semmi dolga, elmélkedhet fura dolgokról, beszélgethet, kiszállhat egy picit a napi rohanásból. Most a civilek, civilség a téma a barátommal, akivel együtt kevergetjük a feketét, tejjel, hosszút, hogy legyen idő beszélgetni. Arról beszél a civil szférában szintén jártas barátom, hogy mennyire vigyázni kell az önkéntesekkel, segítőkkel, sőt még néha a tagokkal is, mert ha nem vigyázunk, hamar meg van a baj, még akkor is jó a szándék. Nem nagyon értem, pontosan miről is beszél, de amikor elmeséli, hogy a menekülteket segítő, több nyelven beszélő Babáról kiderült, börtönben ült, majd elmeséli, hogy Halász János Fidesz frakciószóvivő egy bulvárlap értesüléseire hivatkozva még sajtótájékoztatót is tartott. Melankolikusan visszakérdezek, és lemondott?

ifjusagihaz_megnyito_KonyhasI_MG_6307
Baba?
Nem, Halász!
Te is a bűnözőket véded?
Visszakérdezek, jól értem?
Egy képviselő, egy szóvivő, egy állítólag tanult, és értelmes ember, akinek a haza dolgait kell egyengetni, az ilyen Babát, de nem csak őt, hanem az utolsó lecsúszott, alkoholista, drogos kéregetőt képviselő ember ma Magyarországon nyíltan, büntetlenül megteheti, hogy megszegje törvényeinket.
Mivel barátom nagyon kiakad felháborodásomon, emlékeztetem arra, hogy az, aki letöltötte büntetését mentesül mindenféle hátrányos megkülönböztetéstől ezzel kapcsolatban. Hiszen ez a lényege, az alappillére a civilizált jogalkotásnak, de még István is így gondolta annak idején, hogy a nemezeticucialista Vass Albert és az István király mélymagyar fanok is megnyugodjanak. Erre itt van egy kalandor politikus, aki simán kiáll ország-világ elé, nagy ívben tesz arra, hogy nyilatkozatával porba tiporja az egyik legalapvetőbb igazságszolgáltatási és emberi normát, majd kaján mosollyal az arcán távozik, de csak a sajtótájékoztatóról. Majd az újságírók elkezdenek azon csámcsogni, hogy Baba volt-e börtönben, vagy nem. Ki nem tesz rá, ha volt is! Letöltötte a büntetését? Mentesült a hátrányoktól? Új lappal indulhat az életbe,? Akkor már nem is segített embertársain, ha előtte valamikor börtönben volt? Nem érte el a célját a bírói ítélet, ha szabadulása után emberek százain segít, karitatív munkát végez? És ez még nem elég! Mert ott ült velem szemben egy tanult ember, aki nem érti, mit beszélek, hiszen akkor is bűnöző az, aki börtönben volt.
Köszönöm neked Halász János!
Köszönöm azt, hogy megértetted velem, mekkora egy posvány ez az ország, milyen emberek élnek itt többségében. Mennyire nem köztársaság, mennyire nem civilizált, mennyire buta és maradi, együgyű emberek lakják. Mennyire képtelenek az emberek a másikért, vagy épp saját magukért kiállni. És mennyire nem értik meg, hogy ma Baba, holnap ők. Így jövünk sorban.
Remélem, ennek a Babának lesz annyi esze, hogy kér egy erkölcsi bizonyítványt, azzal besétál a legközelebbi ügyvédhez és még az alsógatyát is leperli erről a Halászról. Pár év alatt végeznek majd, de az már senkit sem fog érdekelni, legkevésbé azokat a zombikat, akik itt élnek és azt feltételezzük róluk, hogy tudatos állampolgárok. De a tanult újságírókat sem, akik csak annyit látnak most még ebből az egészből, hogy Baba priuszos. Én meg, hogy kihűlt a kávém.