Menekültekkel üzletel az egész ország?

Nem csak az ország és Debrecen profitál a menekültekből. Előbbiek legálisan jutnak uniós fejlesztési forrásokhoz a menekültek befogadása révén, utóbbiak a csempészéssel próbáltak pénzhez jutni. A debreceni bűnszervezet 132 migránst csempészett ki a helyi befogadó állomásról, de egy rutinellenőrzésnél lebuktak. Vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt állnak ma bíróság elé az embercsempészek.

_MG_1305A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlottak által működtetett bűnszervezet 2013 novembere és 2014 márciusa között 132 migránst csempészett ki a Debreceni Befogadó Állomásról Németország területéreA bűnszervezetet az I.r. vádlott, J.A. vezette, aki menedékkérelme elbírálására várt a debreceni menekülttáborban. Alkalmi munkaként a táborban lévő szabadidős létesítményben vezette a jelenléti ívet, így napi kapcsolatban állt a táborlakókkal, akik közül „utazásszervező” híre alapján sokan felkeresték. J.A. egyeztette velük a célországot, az időpontot és a viteldíjat, a sofőrök szervezését pedig a magyar nyelvet nála jobban beszélő II.r. vádlott intézte. Az ő segítségére élettársa volt, a III.r. K. Ágota és a II.r. I.A. a tábor vegyesboltjában dolgoztak. A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, különböző hirdetési oldalakról. A II. és a III.r. vádlott a kapcsolattartásra külön mobiltelefont használt, a készüléket és a SIM kártyát rendszeresen váltogatták.
Az egyeztetett időpontokban legtöbbször két debreceni bevásárlóközpont, áruház parkolójából indultak, ahová a három vádlott valamelyike kísérte el az utazni szándékozókat. Az úti cél szinte mindig Németország volt, a legtöbb migránst Frankfurtba, vagy Münchenbe vitték.

_MG_1266Az ügy IV. r. vádlottja szintén személyszállítási hirdetésével került a bűnszervezet látókörébe. M. István 14 – 18 fős németországi fuvarokra kapott ajánlatot. A csempészés megszervezése során egyébként mindig álneveket használtak: az I.r. vádlott Ahmedként, a II. rendű Aminként, a III. rendű Csillaként mutatkozott be. Az ügy VI. VII. VIII. és IX. és X. rendű vádlottai sofőrként működtek közre, többségük internetes álláskeresőként került képbe.
A vádirat szerint a migránsok 350 – 500 Eurót fizettek a szállításokért fejenként, a sofőrök 100 – 200 Eurót kaptak, a többi pénzt a három vádlott osztotta el egymás között.  A bűnszervezet 2013 ősze és 2014 tavasza között 15 alkalommal összesen 132 menekültet csempészett ki a debreceni menekülttáborból. Közben két sofőrjük is lebukott, egyiküket 2013 novemberében, másikukat decemberben a német hatóságok kapcsolták le. A VII. rendű vádlottat sofőrként 1200 Euró pénzbüntetésre ítélték.  A bűnszervezet utolsó akciója 2014. március 18-án Mezőkövesdnél ért véget, ahol az M3-as autópályán borsodi rendőrök tartottak ellenőrzést. A mikrobusz utasterében 10 felnőttet és 8 gyermeket találtak, az afgán állampolgárok csak a BÁH Debreceni Befogadó Állomásán kiállított fényképes kártyával rendelkeztek, útlevele egyiküknek sem volt.