MODEM ami nem is olyan modern?

Mára kiderült, nem elég, hogy eltűnt két értékes festmény az egykori MODEM-ből (mert ez a MODEM már nem az a MODEM), a rossz tárolási körülmények miatt több más mű állapota pedig leromlott. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a város vezetése másfél év után „azonnali hatállyal” menesztette Kukla kurátor urat, Antal Péter, akinek elvileg mindene tele van a MODEM-mel mégis engedi, hogy újra bemutassák itt tárolt gyűjteményének egy részét (Újratervezés: kicsit gombásan is szép egy festmény?)

_KON8998Varga Zoltán (DK) városi képviselő mai sajtótájékoztatóján elmondta: Nyilvánvalóvá vált, hogy Kósa Lajos „üdvöskéje”, a Kósa-korszak zászlóshajója, az évente több százmillió forint önkormányzati támogatással életben tartott „MODEM-projekt” minden tekintetben csúfosan megbukott. Az eredetileg bérirodaháznak épült, majd az ismert „városközeli” vállalkozótól aranyáron megvett, valójában kiállítótérnek az átalakítások után sem megfelelő épület alkalmatlansága mellett, mára az abban létrehozott MODEM Kft. hiábavalóságának is igen drága, 134 millió forintos bizonyosságát kaptuk.

134 millió forint közvetlen kár érte a várost, hiszen a MODEM menedzsmentje nem tudott, nem tud elszámolni két, a gondjaira bízott kép sorsával. A 3500 darabos Antal-Lusztig-gyűjtemény részét képező festmények sorsát illetően legfeljebb csak találgatni lehet. Ami tény: a képek eltűntek, az eltűnés oka, módja ismeretlen, a hivatalos meghatározás szerint „jelen esetben leltárhiányból eredő kárról” beszélhetünk. A biztosító nem fizet, a rendőrség tehetetlen, a város vezetése megmagyarázhatatlan módon Debrecen lakosaira terheli a kár összegét.

nwjnezlqoijbbwyocnwx
Varga Zoltán a MODEM előtt

A Déri Múzeum szakemberei mára megállapították, hogy nem csak festmények tűntek el, de a helytelen, gondatlan tárolás okán több, igen értékes, a gyűjtemény részét képező műtárgy és festmény is súlyosan sérült, melyeknek tetemes helyreállítási költsége lehet. Mindez azt mutatja, hogy a milliárdos értékeket kezelő-őrző MODEM évek óta (a kezdetektől) a gondosság legcsekélyebb kritériumait is megsértve, szakmai protokollok teljes hiányában működhetett. Az ilyen nagyfokú alkalmatlanság, nemtörődömség mellett pedig prognosztizálható volt a MODEM jelenlegi botránya. Mindamellett, hogy – nagyon helyesen – a gyűjtemény tulajdonosának kártalanítása elsőrendű, és becsületbeli ügye kell, hogy legyen Debrecen városának, nem lehet elmenni szó nélkül a várost ért 134 millió forintos veszteség mellett sem.

Mert nem csak az a bűnös, aki ellopta (ha lopásról beszélhetünk egyáltalán) a képeket. Az is, aki hanyag, gondatlan munkájával, a rábízott vagyon hűtlen kezelésével minderre lehetőséget biztosított! Elfogadhatatlan, hogy városunk vezetői, a felelősséget szétterítve a közgyűlés tagjaival „vitetik el a balhét”. Skandalum, hogy a város felelős vezetői a közgyűlési pulpituson ülve mossák kezeiket, az ügyet lezárva, az ügyvezetőt több mint egy éves tétlenség után felmentve. Mert amiről dönteni volt kénytelen Debrecen képviselőtestülete, az valójában nem közgyűlési hatáskör. Sokkal inkább büntetőjogi kategória, amiben nem a képviselők, de rendőri szervek az illetékesek. A bűn pedig akkor is bűn marad, ha mindezt megszavaztatják 23 képviselővel!

jikrdkgfdzshjsonhblg
Nézünk, mint a moziba?

Rengeteg megválaszolatlan kérdés van, amely mind azt sugallja, hogy akár az önkormányzat, vagy a MODEM menedzsmentje részéről felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja. Mert nem tisztázott, hogy ki alakította ki, engedélyezte, ellenőrizte a MODEM biztonsági, műkincstárolási, átadás-átvételi protokolljait. Nem tisztázott, mit is őrzött az amúgy igen jól megfizetett őrző-védő cég Kósa Lajos mellszobrán kívül? Nem tudjuk, hogy az őrző-védő céggel kötött szerződéskor történt-e teljes körű biztonságtechnikai felülvizsgálat? A vizsgálat milyen problémákat tárt fel, a problémák kinek lettek jelezve, a megoldás irányában történtek-e lépések? Úgy tűnik, hogy Debrecen város vezetése a MODEM 134 milliós botrányában védi a fideszes mundér, a város volt vezetőinek, az ügy felelőseinek becsületét. Akár azon az áron is, hogy kétszázezer debrecenivel fizettetik meg a gondatlanságból, esetlegesen hűtlen kezelésből eredő horribilis károkat! Ezért felszólítom Debrecen város polgármesterét, végezze a dolgát, teljesítse a város lakóival szembeni kötelességét, és a kár mérséklése, az esetleges bűn felderítése ügyében haladéktalanul tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen!