Modern város-shock

A napokban látott napvilágot az a kormányhatározat, melyben rögzítik, hogy a Modern városok program keretében, 2016-ban a települések mekkora összegben számíthatnak a kormány támogatására.
Debrecen a maga 1,68 milliárd forintos támogatásával gyakorlatilag az utolsók között kullog a támogatott települések sorában. Városunknál – jelentőségét, gazdasági súlyát, népességét is tekintve – lényegesen kisebb települések is sokszorosát kapják a Debrecen számára megítélt összegnek. Többek között Székesfehérvár (16 milliárd Ft.), Pécs (8,25 milliárd Ft.), Nyíregyháza (5,26 milliárd Ft.), Sopron (4,2 milliárd Ft.), de még Érd (1,75 milliárd Ft.) is megelőzi Debrecent.
Varga Zoltán helyi önkormányzati képviselő (DK) szerint a  helyzet egyértelmű. Míg a baloldali kormányok alatt Debrecen minden támogatást megkapott, addig a harmadik Orbán kormány gyakorlatilag letörölte városunkat, a Fidesz egykor volt „őrvárosát”, a Fidesz térképéről.

adventi_diszites_KonyhasI_MG_2629A gond azonban nemcsak az, hogy Orbán számára már nem létezik Debrecen (sem), de a város által milliomossá tett, évtizedes képviselői múlttal rendelkező kormánypárti képviselők is rég elfeledték kiknek is tartoznak felelősséggel, milyen közösség, város érdekeit kell(ene) képviselniük, adott pillanatban akár a diktatórikus kormányzattal szemben is – mondta a képviselő sajtótájékoztatóján.
Sajnos a tények magukért beszélnek. Vélhetően Debrecen kormánypárti képviselőire a kurzus újabban egyetlen feladatot rótt: jó Fidesz-droidként az innen (a Fidesz által megtagadott Debrecenből) miniszterelnöki tanácsadónak látszó Habony Árpád által kreált hazug pártpropagandát beolvasni szolgai módon az éppen jelen lévő kamerába.
Városunk számára valódi tragédia, hogy gyakorlatilag egyetlen esetben sem sikerült közösségünk érdekeit képviselnie, érvényesítenie se a Fidesz parlamenti képviselőinek, se Debrecen polgármesterének. Többek között ezért is kell fizetni a debreceni elkerülő út használatáért, ezért nem sikerült „megoldani” Kósa Lajos milliárdos veszteséget termelő örökségének, Debrecen buszos tömegközlekedésének állami átvételét, és ez az oka a mostani szegényes támogatásnak is.
Úgy tűnik, míg Kósáék saját pecsenyéjüket sütögetik a kormányzati, Fideszes korrupció egyre nagyobb, mindent elnyelő tüzénél melegedve, addig a jelenlegi polgármester gyakorlatilag ismeretlen, kapcsolatok, befolyás nélküli „vidéki” arc maradt a Fideszes pártelit, és a kormányzat számára. Míg Debrecen parlamenti képviselői nem akarnak, addig városunk polgármestere nem tud kormányzati forrásokhoz vezető ajtókat megnyitni, befolyásos kapcsolatokat szerezni, egy szóval: lobbizni.
Ezek az okok vezettek a mára kialakult, siralmas helyzethez. Városunk teljesen elszigetelődött, Debrecen valós képviselet, politikai-gazdasági támogatás nélkül maradt. Nincs, aki érdemben képviselni tudná-akarná kétszázezer debreceni lakos érdekeit, sorsát se a kormány, se a parlament előtt.
Bármennyire is halogatják, elérkezik -, talán már el is érkezett – a pillanat, mikor Debrecen vezetőinek, kormánypárti képviselőinek döntenie kell. Az Orbán nevével fémjelzett beteges, mára minden eresztékében recsegő, diktatórikus, kevesek kleptokráciáját szolgálják tovább annak törvényszerű bukásáig, vagy végre a sokak Magyarországa mellé állnak, és Debrecen városát, lakosait – képviselői esküjükhöz méltó módon – képviselik a továbbiakban.