Nagyerdő Csirip

Nagyerdő Csirip címmel közösségi madáretetési programot indít a Terepszemle Stúdió december elejétől. A programhoz bárki csatlakozhat, aki szeretne gondoskodni a Nagyerdőben kihelyezett új madáretető feltöltéséről.

szencinege_4LF9401A helyszín természetesen a Nagyerdő, ahol az egyesület kérésére a Dehusz Kft. a közelmúltban helyezett ki egy új madáretetőt, az ide kilátogatóknak pedig a kényelmesebb megfigyeléshez padokat helyeztek el. Mivel fontos, hogy milyen környezetbe helyezünk ki madáretetőt, a közvetlen környezetében cserjéket is telepítettek, ezzel rejtekhelyet biztosítva a madarak számára. Amíg a telepített cserjék megnőnek, addig is a parkrendezésből visszamaradt gallyakból mesterséges búvóhelyet alakítottak ki. Korábban három másik etető is volt itt, de idővel ezek tönkrementek, most ezt pótolták az újjal, hiszen az erdő számos télen itt tartózkodó madárnak jelent menedéket s biztosít táplálékforrást is egyúttal.

Most az egyesület tagjai szeretnék a város lakóit is bevonni ebbe a családi, vagy iskolai eseménynek is kiváló tevékenységbe, vagyis arra buzdítják a debrecenieket, járjanak ki eleséggel feltölteni az etetőt, vagy végezzenek megfigyelést a téli hónapokban. A természetvédelmi egyesület tagjai úgy vélik, ezzel is elősegíthetik, hogy a Nagyerdő igazi közösségi terévé váljon a városnak. Ahogyan régen a Református Kollégium diákjait is a város polgárai tartották el, úgy gondolják, az ég madarai számára is összegyűjthető ilyen módon a télen szükséges táplálék.

nagyerdo_csirip_coverAki szeretne csatlakozni a programhoz, kétféleképpen teheti meg, vagy meghatározott időpontokban vállalja az etető feltöltését, vagy pénzadománnyal segíti a szükséges eleség beszerzését. A programnak facebook.com/nagyerdocsirip címmel indítottak közösségi oldalt, ahol a programban résztvevők megoszthatják élményeiket, ott készült fotóikat, vagy akár madáretetési tanácsokat is kérhetnek. Az oldal használóit arra kérik, használják tartalommegosztáskor a nagyerdocsirip hashtag-et, így azok is követni tudják az eseményeket, akik nem az oldalon osztották meg fotóikat.

A madáretetés szabályai egyébként egyszerűek, legyen állandó, rendszeres, történjen biztonságos helyen és a megfelelő táplálékot helyezzük ki. Ennek ellenére minden évben látni sós szalonnát vagy kenyérbelet itt-ott kilógatva a madarak számára. Mindkettő okozhatja a vesztüket is, a magas sótartalom miatt megnő a madarak vízigénye, ivóhely pedig kevés van ilyenkor, a kenyér pedig felázva bepenészedhet, ami bélgyulladást okoz, így a madár pusztulásához vezet. A legtöbb etetőn előforduló madár magevő, az olajos magvak, napraforgó, köles kiváló energiaforrást jelentenek számukra. Az egyesület ezt biztosítja az etető feltöltését vállalók számára, de terveznek Madárkarácsonyt, ahol például madárkalácsot lehet majd készíteni, illetve további családi eseményeket. A csiripelők között felajánlásoknak köszönhetően belépőket és értékes könyveket sorsolnak ki.

_MG_8603Csatlakozni lehet, vagy további részletekről érdeklődni a +36 (30) 621-2160-as telefonszámon, vagy az egyesület email címén mail@terepszemle.com lehet Konyhás István programkoordinátornál. Az egyesület arra kér mindenkit, hogy a Nagyerdőn kihelyezett madáretetőbe semmilyen eleséget ne tegyenek, akik eddig ezt tették, azok is csatlakozzanak a programhoz a madarak szakszerű etetése érdekében.