Nem lesz népszavazás a vasárnapi nyitvatartásról

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén az MSZP elnöke által kezdeményezett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányuló népszavazási kérdés hitelesítését.

Továbbra is zárva maradnak a pénztárak a nagyáruházakban vasárnap
Továbbra is zárva maradnak a pénztárak a nagyáruházakban vasárnap

Tóbiás József MSZP-elnök először április 21-én nyújtotta be kérdését, amely úgy hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”
A kérdést a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke visszautasította, arra hivatkozva, hogy a népszavazási kezdeményezés a törvény hatályon kívül helyezésére irányul, aminek következményeként a kiskereskedelmi szektorban megszűnne a vasárnapi munkavégzés tilalma, ugyanakkor még nem zárult le a Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke által szintén a vasárnapi munkavégzéssel összefüggésben benyújtott kérdés hitelesítési eljárása. A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, az NVI elnöke ezért – mivel az egy “védett” tárgyú kérdéssel azonos témájú – az MSZP-elnök kérdését elutasította. Tóbiás József ezt követően április 30-án ismételten benyújtotta a népszavazási kérdését, amelyet az NVB szerdán bírált el.
Patyi András, a testület elnöke azt indítványozta, a bizottság tagadja meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mivel az részben azonos jogalkotási kötelezettséget eredményezne, és mindaddig, amíg a Kúria eljárása le nem zárul a Magyar Munkáspárt elnöke által korábban benyújtott kérdés bírósági felülvizsgálata tárgyában, addig részben azonos tárgyú kérdés nem hitelesíthető a “párhuzamossági moratórium” miatt. A bizottság többsége úgy döntött, nem hitelesíti az MSZP-elnök népszavazási kérdését, a hitelesítés mellett szavazott Litresits András és Fábián Adrián.