Nemzeti sírgödör

A mai napon „ünnepelhetjük” Debrecen belvárosát megbénító csőtörés hónapfordulóját. Az ünneplést, és kétszázezer debreceni életét csupán az árnyékolja be, hogy az április 20-án bekövetkezett csőtörést, és annak az egész városra kiható következményeit, mind a mai napig – sőt a szakemberek előrejelzési szerint június közepéig – nem sikerült, nem sikerül elhárítani.

13234780_1079745075434024_832694855_oA csőtörés, és annak utóélete azonban lényegesen nagyobb problémára világít rá, mint az, hogy az ország második legnagyobb városában lehetetlen közlekedni. Hogy kisiskolás gyermekek szülei, de autóval, tömegközlekedéssel utazók is imát rebegnek, túlélőcsomagot pakolnak minden reggeli elindulás előtt, hisz senki nem tudja mikor éri majd el a célját, ér be az iskolába, a munkahelyre, mennyi időt kell a dugóban ülnie, csak azért mert egy szimpla csőtörést nem sikerül több hónapig sem helyreállítani.
Az elmúlt, és az elkövetkező hónapban Debrecen testközelből is élvezheti a Fidesz, és a „rezsicsökkentés” hazugságának következményeit.
Vitathatatlan, hogy a rezsicsökkentésnek meg vannak, meg lehetnek a kedvezményezettjei, hiszen az Orbán-család ebül szerzett – két milliárd, kétszázmilliárd, vagy akár ezek sokszorosa – vagyonáról, Matolcsyról, és népes – igen pénzéhes, és gátlástalan – rokonságáról, közpénzek magánpénzzé válásáról, az MNB titkosított, és a hírek szerint „eltapsolt” kétszázötven milliárdjáról, a nemzet gázszerelője (strómanja?) kastélyairól-uradalmairól, és más, leginkább az Orbán-családhoz köthető oligarcháktól hangos már a világsajtó is.
De a kevesek mesés vagyonosodásának súlyos, pusztító ára van. A hazug rezsicsökkentés egyenes következménye a közüzemi cégek válsága. Ma már ezek a cégek nagyrészt csődközeli állapotban vegetálnak. Nem csak a fejlesztés, az innováció hiú ábránd számukra, de a szükséges karbantartást, a hálózatfenntartást sem tudják a kellő módon elvégezni.
Mindezek közvetlen következményi riasztóak, míg a távolabbi kilátások, az „orbáni jövő” egyenesen kétségbeejtő. A villamoshálózat felújítása miatt már most is napokra kapcsolják ki -, akár téli hidegben, vagy kánikulai nyári napokon is – családok ezreinél az áramot. De egy csőtörés következményeinek elhárítása szinte megoldhatatlan, több hónapig tartó feladatot jelent az ország második legnagyobb városa számára is. Ha viszont tovább folyik a forráskivonás, akkor a kicsontozott, kivéreztetett közszolgáltató cégek képtelenek lesznek nem csak hálózataik felújítására, de karbantartására is. Az elavult rendszerek miatt országszerte mindennaposakká válhatnak, állandósulhatnak a debrecenihez hasonló állapotok. Könnyen bekövetkezhet a hő, villamos, gáz és vízszolgáltatás esetében az, a ma még nehezen elképzelhető helyzet, hogy akár rendszeresen korlátozni kell a fogyasztás is.
Az út, amit a Fidesz rezsihazugsága kijelölt számunka nem Európába, hanem Észak-Koreába vezet!
Ezért a belvárosi felfordulás hónapfordulóján bizonyossággal kijelenthetjük:
Kétszázezer debreceni üzeni a kormánynak, hogy ők is megértsék: A rezsiharcban Debrecen hősi halált halt, az üresen álló, puccos stadion árnyékában szétrohadtak a közműveink!

A sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíció virágokat helyezett el a tönkretett közszolgáltató cégek, a megvezetett magyar társadalom, és a józan ész (nemzeti) sírgödrénél.