Nyerő páros

A fotózásban sok legendás gép vagy nyersanyag van. Van, amelyik azért, mert egy híres fotós kedvenc gépe volt, vagy valamilyen forradalmi áttörés jelképe. Az egyik ilyen modernkori csodafilm a ma már nem gyártott Kodak Technical Pan film.

technical_pan_KON8869Különleges tulajdonsága, hogy 25 ISO-n (25 ASA, 15 DIN) exponálva szinte szemcsementes, így nagyon árnyalatgazdag képet tudunk vele készíteni. 400 ISO-n (400 ASA, 27 DIN) exponálva és kiterjesztett hívást alkalmazva viszont a film nagyon kemény, szinte nyomdai filmként viselkedik. Ezen két határ között szinte bármilyen karaktert képes volt megvalósítani ez a páros. Ezért hívták technikai filmnek: a fotós állíthatta be a film jellemzőit a hívó és a hívás idejének, hőmérsékletének változtatásával. Ehhez a remek filmhez tartozott egy speciális hívó is, a szintén Kodak termék, Technidol névre keresztelt hívója. Mint minden fotós nyersanyagnak, ennek is van szavatossági ideje, de nem hivatalosan még a gyártók is megemlítik, hogy e párost nyugodtan lehet használni a szavatossági idő után is legalább tíz évig.

Két éve jutottam hozzá pár tekercs Technical Pan filmhez és nagyon örültem neki, meg bosszankodtam is, hiszen nem csak a filmet, de már a hívóját sem gyártják. Általában a filmek nagy többségét lehet hívni sok féle hívóval, ebben az Ilford cég jár élen, hívói és filmjei szinte bárhogyan keverhetők, attól függően milyen képi hatást szeretnénk elérni. Ez viszont nem igazán működik a Technical Pan filmnél, így csak reménykedhettem, hogy egyszer valahonnan tudok szerezni Technidol hívót. Idén nyáron egy barátom padlásán kutakodva 50 fokban izzadva reménykedtem, hogy találok valami érdekes fotós holmit. Nem akartam hinni a szememnek, amikor egy pár darab hívót találtam. Azt, amire nagyon vágytam, Kodak Technidolt! Tisztában voltam vele, hogy nem fogom a gyári minőséget kapni, sőt az is csoda, ha a 20 éve a nyáron forró, télen fagyos padláson talált film és hívó egyáltalán még működik valahogy. (Ezt később a képeken lehetett is látni, főleg a homogén részeken, mert a húsz fok alatti hőmérsékleten való tárolás kritériuma a szavatossági idő lejárta előtt sem teljesült, az idő vasfoga nyomot hagyott rajta, de a legenda így is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.) Nagy dilemma ilyenkor, hogy mivel és hogyan fotózzam el ezeket a nyersanyagokat. Csak úgy, gyorsan elkattintgatni egy ilyen filmet elég nagy felelőtlenség lenne. Ezért inkább kitaláltam valami hozzá illő témát, ami akár még akkor is érdekes lehet, ha nem a legjobb minőségű a film és hívó.

kiev_88_KON8775A Debrecen mellett található kiszáradt Fancsikai víztározó jó témának ígérkezett. A majdnem teljesen kiszáradt tómeder kevés poshadt vízfolttal, elpusztult halakkal, kagylókkal, madarakkal eléggé drámainak ígérkezett ezzel a technikával. Mivel roll filmet kaptam, csak a középformátumú gépek jöhettek szóba. Zeiss Ikonjaink fix objektívesek 6×9-es formátumúak, kicsit nehézkes gépek, így inkább a Kiev 88-as szovjet csodára esett a választás. Szeretem ezt a gépet, de nem azért, mert annak idején a Szovjetunióban a Hasselblad -ról koppintották, hanem mert olyan érzésem van, ha kézbe veszem, mintha a történelmet forgatnám a kezemben, ízlelgetném a rohamosan átalakuló világot akár technikai, akár politikai értelemben. Egy szovjet gép, aminek a mai ukrán főváros, Kijev a neve és még rajta van a CCCP felirat, furcsa érzés. Ez a gép fotózás szempontjából sem rossz választás. Cserélhető objektívparkja jó minőségű. Az alapobjektívét, a 2,8/80-as Volnát, és egy nagylátószögű 3,5/45-ös Mirt vittem magammal. A TTL fénymérős keresőjét nem nagyon szeretem, így inkább vittem magammal egy fénymérőt.

fancsika_MG_4966
Galéria

Azoknak, akik a mai digitális világban kezdtek el fotózni, ajánlom, próbálják ki az analóg fotózást, nagyon megéri! Csak manuális fénymérés, beállítás és élességállítás van, egy ilyen 6×6-os formátumnál, mint amit a Kiev tud, max 12 felvételt tudunk készíteni egy tekercs filmre. Ezért jobban ki kell tervelni a fotózást, jobban oda kell figyelni mindenre, és ez, ha visszatérünk a digitális világba, ott is a fotók javára válik. Az előhívásnál úgy számoltam, hogy a film és a hívó öregedése miatt egy kicsit tovább hívom a filmet, így 9 perc helyett 10-re hívtam és a fixírben (Ilford Rapid) tovább tartottam egy kicsit, hogy jobban kimossa a filmet. Egy film előhívása nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják, főleg ha nem ilyen régi anyagokat, hanem mai, modern vegyszereket használunk. Nagyjából egy óra alatt megvan az egész, és nem kell hozzá más, csak igazán sötét fürdőszoba, meg egy jobb hívótank. Persze, mint minden munkának, ennek is meg van az a sajátossága, hogy készségszinten bárki hamar elsajátítja. A művészet ezután kezdődik, ahhoz pedig merészség, sok idő, szerencse, meg a fene tudja még, mi kell.

One Comment