Nyílik a magyar kökörcsin

A napokban nyílik a Nyírség bennszülött, fokozottan védett növénye, a magyar kökörcsin. A 10-30 centiméter magas növény egyik fő jellegzetessége maga a lilás színű virág, ami bókoló, keskeny harang alakú és szőrborítást kapott a természettől.

_KON7345Kedvelt élőhelyei a ma már ritka homoki tölgyesek füves tisztásai, jellemzően inkább mészkerülő homokpuszta-gyepeken él, és kedveli a meleget. A kökörcsinek valószínűleg nem lehetnek túlságosan jóízűek sőt inkább mérgezőek, ezt jelzi két rokonfaj, a tátogató és leánykökörcsin népi neve is, a tikdöglesztő. A növény nevével kapcsolatos érdekesség még, hogy abban a kék színt jelentő török kök szó rejtőzik, korai nyelvemlékeinkben már 1316-ban megjelenik kwtwrchw alakban. Vélhetően ugyanebből a szóból származik a kikerics név is, ezért a két növényt időnként össze is keverik, bár utóbbi ősszel virágzik, de színe miatt kétségtelenül okot adhatott a kékes színt magában foglaló névadásra.

_KON7340Mivel az erdősülés és a gyepek felszántása alapvetően veszélyeztette a faj fennmaradását, elsőként került be fokozottan védett növényeink közé, eszmei értéke 100 ezer forint. (Hazánkban öt kökörcsinfaj él, mindegyikük védett.) Kedvelt élőhelyei a kevésbé bolygatott régi katonai lőterek, így szép állománya él Hajdúhadház és Debrecen buckái és egykori lövészárkai között is. Másik jelentősebb állománya a martinkai-legelőn él, de aki nem riad vissza egy kis utazástól azért, hogy nevéhez híven kék virágot lásson, elmehet a Kék-Kálló völgyébe Bagamér közelébe. Jelentős eredeti fás élőhelyen található állománya pedig a Haláp melletti Állóhegy erdőrezervátumban található