Nyílt levél parlagfű ügyben

Miután a sokmilliós támogatással létrehozott Parlagfű-bejelentő Rendszert (PBR) immár harmadik éve nem működik megfelelően és több hasonló levelükre nem kapott választ, a Parlagfű Pollen No Egyesület ezért nyílt levelet küldött Szalkai Gábor Országos Parlagfű Koordinátor részére

parlagfű001Nagy István államtitkár úr által összehívott tavaszi közös megbeszélésünkön ígéretet kaptunk öntől, hogy a Nébih által nem kevés pénzért 2 éve bevezetett és azóta sem működő Parlagfű-bejelentő Rendszert (PBR) használhatóvá teszik, azaz a rendszerre beérkező közérdekű bejelentéseket fogadják, az állampolgárok által talált parlagfüves területek mentesítéséről időben gondoskodnak és a bejelentésekre kivétel nélkül érdemi választ adnak. Csalódásunkat kifejezve ezúton közöljük önnel és az általunk képviselt allergiásokkal, hogy ez a 2 éve folyamatosan hangoztatott kérésünk ezúttal sem teljesült. A PBR az újabb állami támogatás ellenére sem tölti be a funkcióját, a beküldött közérdekű bejelentések sorsáról nem, vagy csak igen esetlegesen kaptunk visszajelzést. Ez annál is meglepőbb, mivel tudomásunk szerint mindössze pár száz bejelentést kellene fogadni és megválaszolni országos szinten.

A 7 esetből állítólag 3 alkalommal történt mentesítés a tulajdonos által, ezekben meglepően sokára (3-6 hét múlva) történt csak a helyszíni szemle. De volt olyan eset is, amikor két, egymásnak ellentmondó üzenet született ugyanazzal a dátummal.

„A bejelentéssel érintett terület helyszíni ellenőrzésére már korábban sor került, a hatósági eljárás folyamatban van.” Ill. „Parlagfű elleni védekezési kötelezettség megsértésének ténye nem megállapítható – mentesítést a helyszíni ellenőrzést megelőzően már elvégezték.”

A többi esetről semmi érdemleges választ nem kaptunk, ezért megkérjük tisztelt Szalkai urat, hogy a táblázat kérdőjeles celláinak kitöltetésével szíveskedjen ezt a hiányosságot pótolni.

Szíves válaszát, amelyeket e levelünkkel együtt megosztunk majd az allergiásokkal és a parlagfűvel foglalkozó szakemberekkel, sürgősen kérjük, mert a parlagfüves területeken az intézkedéseknek meg kellett történni és arról a bejelentőt törvényi kötelezettség tájékoztatni.