Nyomják a tankönyveket

Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, amelyeket azután a tankönyvfelelősök szeptember 1-jéig átadnak a diákoknak, illetve a szülőknek – közölte Hegedüs István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa szerdán Debrecenben, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón.

_KON1777Idén az 1.2 millió diáknak 12,3 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, s az átlagos tankönyvár ezer forint alá csökkent. Szeptembertől 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, egyrészt alanyi jogon az 1-3. osztályos tanulók, illetve normatív támogatásként 4. osztálytól a diákok fele részesül ebben a kedvezményben. Idővel felmenő rendszerben az 1-8. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja majd meg a tankönyveket. Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a tavalyi ellátási problémákkal kapcsolatban azt mondta: szeptember 1-jére minden diák táskájában ott lesznek a szükséges tankönyvek, hiszen az idén április 1-je és 30-a között gyűjthették össze a tankönyvfelelősök a tankönyvigényt, s azóta a Kello már meg is küldte a megrendelést a minisztériumnak, amelyekben a gyártás az elmúlt héten megkezdődött.
A debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el – közbeszerzési eljárás eredményeként – a tankönyvgyártás lehetőségét. Emellett alvállalkozók – a gyomai és dabasi nyomda – is részt vesznek a tankönyvgyártásban, így a hazai nyomdák 80-85 százaléka veszi ki részét abból a megfeszített munkából, amelynek eredményeként július 31-ig elkészülnek a következő tanév tankönyvei.  Vagyis, ahogy tavaly úgy idén sem múlik a nyomdákon, hogy a tankönyveket időre megkapja minden diák ősszel.