Orbán Viktor Debrecenben

A Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenbe látogatott és a város polgármesterével együttműködési megállapodást írtak alá, melynek tartalma nem nyilvános, de Papp László polgármester sajtótájékoztatón elmondta, ahhoz hogy Debrecen valóban a jövőbe tudjon lépni, igazi, innovatív település, Magyarország egyik legerősebb városa legyen, sokat segíthet ez a megállapodás, mely kiterjed a gazdaság, az oktatás területére, az innovációra, az oktatás alapú fejlesztésekre és a közlekedésre is.

_KON2310Beszélt arról is a polgármester, hogy Debrecen nagyon jelentős iparterület-fejlesztési lehetőségekhez jut. Fontos ugyanis, hogy megfelelően közművesített iparterületek álljanak rendelkezésre. A kormány úgy tekint Debrecenre, mint egy sikertörténetre, egy sikeres Magyarország “zászlóshajójára” – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Debrecenben. Sajnálatát fejezti ki, hogy Debrecen még nem elég jól teljesít az átlagéletkorban, mert a férfiak átlagban hetven a nők pedig hetvennyolc éves korukig élnek a városban. Szerinte ezt az egészségügy fejlesztésével ki lehet tolni. Úgy tűnik a kormányfőnek semmilyen fogalma nincs a város kimagasló légszennyezettségéről, ami inkább kihat az itt élők egészségére. Orbán Viktor az együttműködés részleteire kitérve közölte, a megállapodás értelmében innovációs központot hoznak létre, fejlesztik a debreceni főpályaudvart, a repülőteret és a Nagyerdő turisztikai infrastruktúráját, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézményt hoznak létre, új ipari park épül, illetve megújul a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal is.

DEBRE20150518008
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Demokratikus Koalíció debreceni szervezete pedig demonstrációt szervezett, Orbán Viktor miniszterelnök ellen a városháza közelében. A kormányfőt és Kósa Lajost, járókelők szólították le a város főterén, Kósától a fémkupakokra próbáltak rákérdezni, utalva az elhíresült nyilatkozatára:  „Inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását, jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét.”  Orbán Viktortól pedig megpróbálta egy másik lakos számon kérni, miért ilyen rosszul intézte a devizahitelesek ügyét? A kormányfő mindössze annyit válaszolt, hogy nem ő intézte és még ne csüggedjen a hölgy, még nincs vége, menjen bíróságra és ott majd elrendezik az ügyét. Ezt követően már zavartalanul folytathatták útjukat a város egyik legdrágább éttermébe, ahol finom ebéd várta őket.