Picasso litográfiák Balmazújvárosban (kizárólag készpénzért)

“Eviva Picasso” címmel rendeznek tárlatot a balmazújvárosi Semsey Kastélyban. A kiállításon Pablo Picasso 113 litográfiáját mutatják be. A tárlat jelentőségét mutatja, hogy az elismert művész litográfiáiból egyszerre ennyit még nem láthatott együtt a hazai nagyközönség. Az alkotások Thomas Emmerling műgyűjtőtől, a Merkur Plus vállalat igazgatójától érkeztek a Hortobágy szélére.

DEBRE20150526004
MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A különleges kiállítás fénypontja Picasso – Diego Velasques – remekműve, a Las Meninas sorozat színes heliográfiái. Emellett olyan ismert művek is megjelennek, mint a Jean Tardieu francia költő verseivel megjelent kötet illusztrációi, vagy a művész bikaviadalok és nők iránti szenvedélyét leginkább kifejező Toros y Toreros eredeti kiadása, s a hozzá kapcsolódó litográfiák, de itt lesznek a művész által, valamint barátjával, Jean Cocteauval közösen hitelesített, speciális, szőtt papírfajtára készített rajzai is.
A Semsey Kastély kiállítás ideje alatti hétvégéken hosszabbított nyitva tartással működik. Szombaton és vasárnap 10-20 óráig várják a látogatókat. Hétköznap a szokott időben: keddtől péntekig 10-16 óráig tart nyitva. A felnőtt látogatók 1600, a diákok 800 forintért tekinthetik meg a tárlatot. Mindenki magyar bankókat vigyen magával, mert annak ellenére, hogy turisztikai fejlesztés címen közel félmilliárd forintot költöttek a kastélyra, ha hinni lehet a pletykának, kizárólag készpénzes fizetési lehetőség áll rendelkezésre.