Portrék és kézjegyek…

Dr. Márián Zoltán az ÁLLAMFŐK DEDIKÁLTAK – Trumantól az etióp császárig című kiállítása a debreceni Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.

portrek_kezjegyek_KonyhasI_KON0275
Fotó: Konyhás István

 

Dr. Márián Zoltán a 60-as évek eleje óta levelez a világ vezetőivel, uralkodókkal, állam- és kormányfőkkel, egyházi méltóságokkal. Páratlan gyűjteménye mára mintegy kétezer eredeti aláírást tartalmaz a világ valamennyi államának vezetőitől – politikai és ideológiai hovatartozástól függetlenül. A Kölcseyben látható több száz darabból álló összeállítás a teljes gyűjtemény legérdekesebbjei közül válogat. A kiállítást Dr. Szűrös Mátyás, Magyarország egykori ideiglenes köztársasági elnöke nyitotta meg Barra Ákos és Sütő József hegedűművészek közreműködésével. A város részéről Komollay Szbalocs alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Márián Zoltánt a Világesemények dióhéjban című kiadvány fotói ihlették meg még kisfiúként. A kivágott képeket ragasztgatta füzetbe szülőfalujában, Csengerben. A kezdetben (kamaszkorban) még magyarul írt levelekre rendre válasz érkezett – jobbára a baráti, szocialista országokból. Később az ifjú joghallgató, majd jogász tapasztalhatta, hogy egy eredeti aláírás megszerzése sokszor akadályokba ütközik. Hivatalban lévő államfők és uralkodók többnyire nem teljesítenek ilyen jellegű kérést – gyakori válasz, hogy csak személyes barátaiknak dedikálnak fényképet. Dr. Márián Zoltán azonban különböző kapcsolatokat felkutatva, sokszor kalandos utakon többnyire sikerrel hozzájutott az utóbbi fél évszázad vezető politikusainak eredeti aláírásaihoz. A szenvedélyes gyűjtő igyekszik színesíteni a gyűjteményt egykori magyar állam- és kormányfők aláírt dokumentumaival is, egészen napjainkig.

A megnyitót követően Katona Ágnes grafológus, az Országos Írásszakértő Intézet vezetője tartott előadást „Személyiségportrék a névaláírás grafológiai vizsgálatával” címmel.

A kiállítás 2015. április 19-ig látható naponta 10-19 óráig a Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) nyitvatartási idejében.