Pozitív negatív szemétszedési rekord

Ismét csodálatos hír örvendeztetheti meg a magyar lakosságot, már megint sikerült annyi szemetet összeszednünk, hogy ezzel legyűrtük egész Európát – tette közzé az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (OKTF NHI, korábban OHÜ).

teszedd_KON8886A május végén megtartott 5. Teszedd! önkéntes szemétszedési akcióval csatlakoztunk a Let’s Clean Up Europe! kezdeményezéshez, aminek célja környezetünk megtisztítása. 3000 helyszín, 300 ezer résztvevő 27+6 uniós és unión kívüli ország. Ehhez tagállamunk 1590 helyszínnel és 170 ezer résztvevővel járult hozzá. Jöhet a dobpergés: egyedül teljesíteni több mint az elvárás felét, ráadásul úgy, hogy ezzel egyedül teljesítettük 4 évre előre a teljes európai elvárást résztvevők tekintetében. Nagyon nagyszerű, lenyűgöző teljesítmény! A koordinálás valóban. A jó dolgokért való összefogás képessége valóban. De amikor a kampány eredeti célja a figyelemfelhívás a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára, nem könyvelnénk el egyértelműen pozitív eredménynek. Azzal, hogy eltakarítjuk a minden évben újratermelődő szemetet, nem sarkallunk senkit arra, hogy kevesebb hulladékot állítson elő. És ne legyenek illúzióink, az országnak az a fele, amelyik szemetel, nem fogható ilyen munkára, önkéntesre pláne nem.

dvzgmkilkgppvvlwskaqEgyrészt mert nem is tudja, hogy egy kicsit könnyíthetne a lelkiismeretén azzal, hogy elviteti mással a saját szemetét, másrészt mert azt sem tudja, hogy nem kellene neki az erdőszélre rohangálnia a kölcsönkért utánfutóval, hanem mehetne a lakossági hulladékudvarba, vagy a szeméttelepre egy évben egyszer ingyen. Ha pedig pénzért hagyná ott a kacatjait, akkor sem kérnek el érte sokat a hulladéklerakó telepen annak ellenére, hogy egyre nagyobb a veszteség az ágazatban a szintén sikeres törvényi változások és szerkezeti átalakítások miatt. És aki otthagyja úton-útfélen a szemetét, esetleg azt sem tudja, hogy néhány uniós tagországban azért nem divatos a szemétszedés, mert nem divatos a szemetelés sem. Máshol meg azért nem, mert még annyira sem fontos, mint nálunk, és mert évtizedes hagyománya csak annak van, hogy beborogatják a patakba, ami nem kell, vagy elégetik. A szervezők álláspontja szerint az akció sikeres, és hozzájárul a szemléletformáláshoz. Szerintünk volt már olyan akció, ami tényleg hozzájárul, például ez. És szemléletformáló ötletekben sincs hiány, ékes példa erre a budapesti Filkor Gábor Amíg lebomlik című animációja, ami szintén az ügynökség/igazgatóság felhívására készült egy pályázatra, vagy a debreceni Varga Máté Farost című kisfilmje. (A 2014-es kisfilmpályázat legjobbjaiból egyébként itt lehet szemezgetni.)

One Comment